Hoe kun je effectief vocht in de muur behandelen?
12 januari 2021 
2 min. leestijd

Hoe kun je effectief vocht in de muur behandelen?

Vochtproblemen in de woning betekenen in veel gevallen dat het gaat om vochtproblemen in de muur. De muren dragen de woning en zijn verbonden met de fundering en de grond. Muren komen vaak in aanmerking met plekken die gevoelig zijn voor vocht, waardoor ze gemakkelijk door vocht kunnen worden aangetast. Vochtige muren kunnen grote gevolgen hebben voor het wooncomfort en het leefklimaat in huis.

Wat zijn de oorzaken van vocht in de muur?

Vochtproblemen in de muur kunnen diverse oorzaken hebben. Om het probleem op te kunnen lossen, is het belangrijk om eerst de juiste oorzaak te achterhalen. Een vochtige muur opknappen is maar een tijdelijke oplossing. Op deze manier wordt de bron van het probleem niet aangepakt. In dit geval zal het vochtprobleem zich blijven aanhouden met daarbij de nodige ernstige gevolgen. De meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in de muur ontstaan door optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en koudebruggen. Hoe kun je deze vochtproblemen in de muur behandelen?

Wanneer is er sprake van optrekkend vocht in de muur?

Optrekkend vocht bevindt zich aan de onderkant van de muur. Dit ontstaat door grondwater wat zich een weg naar binnen baant via de fundering, de kelder, kruipruimte of de onderzijde van poreuze buitenmuren. Hierbij trekt het vocht naar boven de muur in, waardoor er vochtproblemen ontstaan. Wanneer je een goede waterkering in de woning hebt, zal dit het optrekkend vocht tegenhouden. In veel woningen ontbreekt een waterkering, waardoor het vocht vrij spel heeft.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Doorslaand vocht in de muur

Een beschadigde buitengevel ontstaat door doorslaand vocht. De aangetaste buitengevels laten vocht door, waardoor het vocht de binnenmuur intrekt. Hierdoor ontstaan dezelfde symptomen als met optrekkend vocht. Een goede oplossing is het repareren van de buitengevel en deze laten impregneren. Het vocht in de binnenmuur kan worden opgelost met de elementen van Schrijver Systeem. Hiermee voorkom je permanent een vochtige binnenmuur.

Condensatievocht in de muur van de woning

Een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt condensatievocht in de woning. In principe is woonvocht normaal. Dit komt bijvoorbeeld vrij tijdens het koken, douchen, wassen en ademen. Wanneer het woonvocht geen uitweg kan vinden, veroorzaakt het vochtproblemen in de binnenmuur. Dit kan voor een hoge luchtvochtigheid zorgen. In veel gevallen helpt het om een raampje open te zetten, maar niet altijd. Wanneer de luchtvochtigheid al een langere periode te hoog is, kan dit de muren aantasten.

Wat zijn koudebruggen?

Een koudebrug is een probleem wat ontstaat wanneer de isolatieschil van de woning op één of meerdere plekken wordt onderbroken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een verzakking van de spouwmuurisolatie. Ook achtergebleven bouwpuin kan een koudebrug veroorzaken. De naam komt voort uit het feit dat de ruimte de brug vormt tussen de binnen- en buitenmuur. Dit zijn de koude plekken in de muur. Aangezien vocht naar de koudste plek trekt, vormen koudebruggen altijd een risico voor vocht in de muur.

De perfecte oplossing voor vocht in de binnenmuur

Schrijver Systeem lost het vochtprobleem in de muren van de woning op. Hoe kun je vocht in de muur behandelen? Met behulp van goede ventilatie kan vocht de woning verlaten en zal frisse lucht de woning binnenkomen. De muurelementen van Schrijver Systeem zijn speciaal ontworpen voor in de buitenmuur. Via natuurlijke ventilatie worden de muren 24 uur per dag geventileerd. De muren zullen uitdrogen en het vochtprobleem wordt permanent opgelost. Vraag snel een gratis vochtmeting aan of neem telefonisch contact met ons op.