Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis meten?
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis meten?

De luchtvochtigheid in huis ligt idealiter tussen de 40 en 60%. Wanneer de luchtvochtigheid in huis onder of boven deze waarden komen, zult u dat gaan merken aan specifieke gezondheidsklachten. Een te lage luchtvochtigheid in huis uit zich door een droge lucht en de daarbij behorende klachten. Een droge huid, jeuk, huidirritatie of een droge mond en keel komen dan regelmatig voor.

Een letterlijk teken aan de wand dat de luchtvochtigheid in uw huis te hoog is zijn vochtplekken en schimmel aan de muur. Er bestaan handige apparaatjes waarmee u zelf de luchtvochtigheid in huis kan opmeten.

Als u eenmaal de exacte luchtvochtigheid in uw huis weet, kunt u daar gericht naar handelen. In deze blog leggen wij uit dat een veelgemaakte fout in de Nederlandse huishoudens is dat enkel de gevolgen van een slechte luchtvochtigheid worden bestreden. Terwijl de oplossing om de luchtvochtigheid te reguleren voor het grijpen ligt.

Zelf de luchtvochtigheid in huis opmeten

U kunt zelf met behulp van een hygrometer de luchtvochtigheid in uw huis opmeten. Een hygrometer is te koop bij de bouwmarkt en worden ook op internet aangeboden. Wanneer u een hygrometer op internet bestelt, vergewis u dan wel van de betrouwbaarheid van de leverancier. De kwaliteit van hygrometers die online worden aangeboden zijn erg wisselend.

Voor enkele tientjes haalt u bij de bouwmarkt al een goede hygrometer. Wanneer u de luchtvochtigheid in uw huis met een hygrometer gaat opmeten, dient u met het volgende rekening te houden. Verricht de meting altijd in het midden van een gesloten ruimte.

Een meting die met een hygrometer wordt verricht terwijl u vlak bij een buitenmuur staat, bij een raam of in een luchtstroom, zal een onjuist resultaat opleveren. Met slimme technologie zoals een klimaatsensor wordt de luchtvochtigheid in huis ook nauwkeurig gemeten.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Gratis vochtmeting bij Schrijver Systeem®

Schrijver Systeem® biedt u een veel beter alternatief dan zelf de luchtvochtigheid in uw huis opmeten. Dat alternatief is een gratis vochtmeting die wordt uitgevoerd door een vakman van Schrijver Systeem® zelf. Wilt u weten of de luchtvochtigheid in uw huis te hoog of te laag is? Vraag dan om een gratis vochtmeting bij Schrijver Systeem®.

Het aanschaffen van apparatuur om de luchtvochtigheid in uw huis op te meten lost uiteindelijk niets op. U heeft enkel een constatering gedaan waar u nu een oplossing voor wilt hebben. Bij het zoeken naar de oplossing voor een verkeerde luchtvochtigheid in huis worden tal van methodes toegepast die zich enkel richten op de gevolgen van de verkeerde luchtvochtigheid. Al deze oplossingen zoals muurinjecties of vochtvreters zijn dan ook geen oplossingen, maar leiden ertoe dat u uw levenslang de symptomen van een te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis bestrijdt.

De oplossing die wel werkt en tevens duurzaam is

Om de luchtvochtigheid in huis te veranderen, is het nodig om teveel vocht af te voeren en een betere ventilatie in uw huis te laten ontstaan.

Dat is nu precies wat de unieke muurelementen van Schrijver Systeem® in uw huis teweeg gaan brengen. De elementen worden binnen twee dagen in de buitenmuur van uw huis geplaatst. Het kenmerk van het Schrijver Systeem® is zowel eenvoudig als ingenieus. De elementen zijn voorzien van twee luchtkamers en een koudebrug. Zonder dat er maar enige mechanica of elektra aan te pas komt, ontstaat een zuigende werking van lucht.

Uw huis wordt nu op een natuurlijke manier van een goede ventilatie voorzien. De muurelementen voeren vervolgens overmatig vocht af uit uw woning. Per muurelement van het Schrijver Systeem® wordt per dag 260 cc vocht uit uw huis afgevoerd.