Hoe kun je vocht in huis opsporen?
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Hoe kun je vocht in huis opsporen?

Idealiter schommelt de luchtvochtigheid bij u in huis rond de 50%. Voor een toelaatbaar luchtvochtigheid percentage in huizen geldt een maximum van 60%. Wanneer de luchtvochtigheid in uw huis te hoog is, zijn er meerdere tekenen aan de wand die hierop wijzen.

Een te hoge luchtvochtigheid uit zich in verschillende verschijnselen in uw huis waaraan verschillende oorzaken ten grondslag kunnen liggen.

In deze blog gaan wij dieper in op de verschijnselen die wijzen op te veel vocht. De boom herkent men aan de vrucht en zo is dat ook met het opsporen van vocht. Als u eenmaal weet in welke vormen te veel vocht zich in huis manifesteert, bent u in staat om overmatig vocht in uw huis op te sporen. Heeft u eenmaal de vochtige plekken in huis gelokaliseerd, dan kunt u vervolgens stappen ondernemen om het vochtprobleem in uw huis te verhelpen.

De tekens aan de wand

Wanneer u in uw huis vocht wilt opsporen mag u het gezegde tekens aan de wand letterlijk opvatten. Te veel vocht in huis manifesteert zich vaak op muren. Het vocht in de muren zorgt er dan voor dat donkere vlekken of zelfs schimmel gaan ontstaan. In sommige gevallen kunnen er ook algen op de muur worden aangetroffen.

Een ander teken aan de wand dat u teveel vocht in huis heeft, is behang dat los begint te zitten. Ook stuc- en sierpleisterwerk dat los begint te raken duidt op teveel vocht in huis. Er zijn nog veel meer signalen die wijzen op een te hoge luchtvochtigheid. Een onverklaarbare bedompte, muffe lucht is er daar één van.

Regelmatige condensvorming op ramen en koude oppervlaktes zoals tegelwerk eveneens. Nog een duidelijk teken aan de wand van overmatig veel vocht in huis is wasgoed dat niet snel opdroogt.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Moderne technieken om vocht in huis op te sporen

Als u te kampen heeft met enkele van bovenstaande situaties, kunt u het zekere voor het onzekere nemen en de luchtvochtigheid in uw huis nauwkeurig opsporen.

Met een hygrometer kunt u eenvoudig de luchtvochtigheid in uw huis opmeten. De hygrometer geeft zeer nauwkeurig in procenten de exacte luchtvochtigheidsgraad van het binnenklimaat in uw huis aan. Het enige waar u rekening mee dient te houden als u zelf de luchtvochtigheid in uw huis gaat opmeten met een hygrometer, is de plek in huis waar u de meting gaat verrichten.

Als u de meting uitvoert vlak bij een raam, een buitenmuur of bij een plek waar ventilatie aanwezig is, zal de meting niet de correcte luchtvochtigheid weergeven. Op deze plekken in huis is de luchtvochtigheid altijd hoger dan in de rest van uw huis. Voer de meting daarom uit in een gesloten kamer waarbij u in het midden van de ruimte gaat staan.

Vraag een gratis vochtmeting aan bij Schrijver Systeem®

Al is het opmeten van de luchtvochtigheid in uw huis met een hygrometer niet al te moeilijk, u moet er wel eentje gaan aanschaffen. Hygrometers zijn te koop in bouwmarkten en op internet. De hygrometers die u via internet kan bestellen zijn echter niet altijd van een betrouwbare kwaliteit.

Een gratis alternatief om de luchtvochtigheid in uw huis te laten opmeten is om die meting door een deskundige van Schrijver Systeem® te laten uitvoeren.

Schrijver Systeem® heeft al ruim 40 jaar lang de kennis en expertise in huis om vocht in huizen op te sporen en het vervolgens permanent te bestrijden. Door gebruik te maken van unieke muurelementen wordt in uw huis een duurzame oplossing toegepast die in de 21e eeuw nog net zo innovatief is als bij het ontstaan van de Schrijver Systeem® muurelementen 40 jaar geleden.