Eenderde van de Nederlandse kinderen woont in een ongezond huis
29 september 2019 
2 min. leestijd

Eenderde van de Nederlandse kinderen woont in een ongezond huis

Je kunt het in Nederland haast niet voorstellen, maar een op de drie kinderen woont in een ongezond huis. Meestal betekent dit een donker en vochtig huis en gaat gepaard met lage temperaturen. Hierdoor lopen zij een vergroot risico op gezondheidsklachten als astma, eczeem en aandoeningen aan de luchtwegen.

Recent onderzoek naar vochtproblemen

Uit een recent onderzoek van Velux, uitgevoerd door onderzoeksbureau RAND Europe, blijkt dat in een welvarend land als Nederland er ca. 420.000 kinderen leven in ongezonde huizen. Dit zijn huizen waar er sprake is van vochtproblemen die onder meer veroorzaakt worden door lekkende daken, optrekkend vocht en condensatievocht. Vocht dat permanent in de woning blijft, leidt uiteindelijk tot schimmels op muren en vloeren. Daarbij komt nog dat veel woningen te weinig licht doorlaten, waardoor de vochtproblemen verergeren.

Levensverwachting van kinderen gaat achteruit

Een vochtige leefomgeving veroorzaakt gezondheidsklachten omdat er vanwege het vocht schimmels beginnen te groeien in de woning. Kinderen onder de 15 jaar zijn extra gevoelig voor deze omstandigheden en dit heeft invloed op de levenskwaliteit en -verwachting. Doorgaans is de kans dat ze ziek worden 4,3 maal zo groot, dan kinderen die in een gezonde woning opgroeien.

Ook schoolgebouwen hebben last van vocht

Niet alleen is de eigen woning de omgeving waar vochtproblemen zijn geconstateerd, ook blijken schoolgebouwen vaak last te hebben van vochtproblemen. RAND heeft berekend dat leerlingen hierdoor 65.000 schooldagen missen per jaar door ziekte die worden veroorzaakt door de slechte conditie van deze gebouwen.

Vaak oude woningen hebben last van vochtproblemen

Woningen die zijn gebouwd vóór 1960 hebben het vaakst te maken met vochtproblemen. Maar liefst 40% van de oude huurwoningen en 20% van de koophuizen, zo blijkt uit het WoonOnderzoek 2018. Woningen na deze periode zijn beter geïsoleerd waardoor vochtproblemen minder voorkomen. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de woningcorporatie waar de woning van wordt gehuurd, want zij bepalen uiteindelijk in hoeverre de huurwoningen ‘gezond’ worden gemaakt.

De woning gezond maken

Vochtproblemen verhelpen, vergt vaak een grondige aanpak. Een aanpak die kosten met zich meebrengt en waar woningcorporaties huiverig voor zijn. Toch kun je als huurder zelf al actie ondernemen om de conditie van de woning te verbeteren. Alles draait namelijk om ventileren, want luchtstromen zorgen ervoor dat het overtollige vocht naar buiten wordt afgevoerd. Schrijver Systeem heeft een aantal tips benoemd om vochtproblemen tegen te gaan. Op de website van het AD vind je meer informatie over gezondheidsproblemen bij kinderen die worden veroorzaakt door vocht in huis.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schrijver Systeem muurelementen

Heb je last van permanent vocht in huis, dan biedt Schrijver Systeem een duurzame en voordelige oplossing met Schrijver muurelementen. De elementen worden strategisch in de buitenmuur geplaatst en zorgen dat er 24 uur per dag voldoende luchttoevoer in de woning is, zonder dat je last hebt van tocht of kou.

Wil  je meer weten over de mogelijkheden van Schrijver Systeem Vochtbestrijding? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.