Vochtvreters in huis. Werken ze eigenlijk wel?
07 februari 2019 
2 min. leestijd

Vochtvreters in huis. Werken ze eigenlijk wel?

Je kent ze waarschijnlijk wel: vochtvreters in huis. Blauwe bakjes met een soort roostertje erop en een zakje erin. Je zet ze in een hoek van de kamer en een paar dagen later zit er water in het blauwe bakje en is het zakje leeg. Alle vochtproblemen opgelost, toch? Ehm… Niet altijd.

Vochtvreters zijn al bijna net zo oud als de weg naar Rome en ze worden nog steeds aanbevolen als een goedkope manier om je huis van vocht te bevrijden. Maar wat doet een vochtvreter nu precies en werken ze echt wel zo goed?

Download onze gratis Doe-Het-Zelf-Gids

Last van vochtproblemen? En leveren vochtvreters niet het gewenste resultaat? Download onze gratis Doe-Het-Zelf-Gids. In deze gids wordt uitgelegd wat je kunt doen om de meest bekende vochtproblemen tegen te gaan. 

Vochtabsorptie is een kwestie van chemie

In het zakje van een vochtvreter zitten kristalachtige korrels gemaakt van calciumchloride (als je hebt opgelet bij scheikunde dan weet je dat we het hier dus hebben over een soort zout). Zout heeft van nature vochtabsorberende eigenschappen. Calciumchloride wordt zodoende ook gebruikt op wegen om ijsvorming te voorkomen en water op het wegdek te absorberen.

Wanneer vocht in de lucht afkoelt ontstaat er condens. Deze kleine druppeltjes zijn te zwaar om in de lucht te blijven zweven en hechten zich aan de omgeving. Een vochtvreter is in staat die minuscule druppeltjes tijdens de afkoeling uit de lucht te absorberen voordat ze schimmel op je muren veroorzaken. Dat is dus prima. Maar…

Temperatuur en luchtcirculatie

Wat fabrikanten vaak niet duidelijk maken, is dat de werking van een vochtvreter afhankelijk is van een aantal randvoorwaarden. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om vochtvreters in huis neer te zetten waar de temperatuur al erg laag is. Dat komt omdat vocht in de lucht condenseert tíjdens de afkoeling. Wanneer de lucht al koud is, zijn de vochtdeeltjes in de lucht al gecondenseerd en worden minder makkelijk opgenomen door de calciumchloride.

Ook in een ruimte waar regelmatig mensen in en uit lopen of ramen en deuren openstaan, heeft een vochtvreter weinig nut. Daar is de luchtcirculatie namelijk veel te groot en ben je eigenlijk steeds de buitenlucht aan het filteren die naar binnen komt. Niet zinvol.

Waar en wanneer dan wel een vochtvreter in huis plaatsen?

In een kelder, kruipruimte of meterkast waar de lucht voornamelijk stilstaat en waar vocht vanuit de grond omhoog komt, is het zinvol om aan het einde van de zomer een bakje of twee neer te zetten. Let op, een vochtvreter werkt ongeveer drie á vier maanden tot alle korrels in het zakje hun maximum aan vocht hebben opgenomen. Zet je het bakje te vroeg neer dan is het misschien al vol voor de herfst voorbij is, maar te laat kan de effectiviteit weer tegenwerken vanwege de lage temperaturen. Timing is everything.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Alternatieve vochtoplossingen

Wil je liever een meer permanente oplossing tegen vocht in huis? Er zijn betere alternatieven. Zo kan een elektrische luchtontvochtiger een uitkomst zijn. Deze zijn duurder, maar kunnen bijvoorbeeld mensen met een luchtwegallergie helpen in de slaapkamer om beter te slapen. (De huisstofmijt is dol op vocht dus minder vocht betekent, minder huisstofmijt)

Een ander en meer permanent alternatief is van meer bouwkundige aard: Schrijver Systeem muurelementen. Deze duurzame oplossing zorgt dat de ventilatie in huis verbetert. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. We kunnen je dan een specifiek op jouw woning afgestemd advies geven.