Schimmels voorkomen in huis: 9 vakantietips
27 juni 2019 
2 min. leestijd

Schimmels voorkomen in huis: 9 vakantietips

De vakanties staan voor de deur en dan heb je natuurlijk geen zin om tijdens je afwezigheid zorgen te maken over je huis. Dus zorg je, voor je weg gaat, dat je er alles aan hebt gedaan om het huis veilig achter te laten. Je huis sluit je hermetisch af om inbrekers geen kans te geven. Maar je huis potdicht achterlaten betekent ook dat je huis niet goed geventileerd wordt. Voor schimmels betekent een warm, vochtig en afgesloten huis een paradijselijke omgeving om zich ongestoord te vermenigvuldigen.

Schimmels voorkomen met deze 9 vakantietips

Toch kun je zoveel mogelijke een broedplaats van schimmels voorkomen. Met deze 9 tips kun je schimmels voorkomen wanneer je op vakantie bent. Heb je reeds last van schimmels? Lees dan hoe je schimmels verwijdert.

1 Behandel schimmels direct

Schimmels breiden zich snel uit. Geef ze geen kans. Wanneer je zwarte stipjes op muren en tegels ziet, maak dan een mengsel van chloor en water en gebruik een verfroller om de muren hiermee te bestrijken. Uiteraard zorg je dat de roller niet te nat is. Gebruik tijdens de behandeling handschoenen en een mondkapje. Daarna de ruimte goed luchten. Zonodig herhaal je dit meerdere keren.

2 Roosters en ventilatiepunten reinigen

Wanneer er veel stof of gruis in de vaste ventilatieroosters en pijpjes zit, vermindert hun werking drastisch. Controleer dus of roosters goed open staan en veeg ze grondig schoon.

3 Vochtvreters plaatsen

Hoewel de werking van vochtvreters enigszins bewerkelijk is, kan het geen kwaad om in de natte ruimtes enkel vochtvreters te plaatsen wanneer je niet goed kunt ventileren. Denk aan de badkamer, schuur, de meterkast of kruipruimte onder de woning.

4 Bescherm de binnenkant via de buitenkant

Vocht wat niet naar binnen kan komen, kan ook geen overlast veroorzaken. Zorg dat je buitenmuren goed geĆÆmpregneerd zijn, dakgoten vrij zijn van vuil en dat er geen kieren in je dak, kozijnen of gevel zitten waardoor vocht tijdens een fikse zomerbui naar binnen kan kruipen.

5 Installeer mechanische ventilatie

Zeker wanneer je veel last hebt van vocht in huis, is het installeren van een mechanisch luchtafvoersysteem een goede investering. Juist in natte ruimtes als de keuken en de badkamer is een optimale luchtafvoer ongelooflijk belangrijk om zo snel mogelijk overtollig vocht door koken en douchen kwijt te raken. Een goed systeem heeft diverse standen zodat je, ook wanneer je niet thuis bent, toch de vochtige lucht in je huis kunt blijven afvoeren.

6 Geen natte was in huis

Het is misschien maar een kleine maatregel, maar een natte was ophangen in huis is slechter dan je denkt. Het vocht uit de was verdampt en kan niet goed weg zonder directe ventilatie. Dit vocht blijft dus in de lucht hangen en condenseert uiteindelijk op je muren en meubels. Hang je was dus zoveel mogelijk buiten te drogen of gebruik een droger. Let op: een droger verbruikt veel energie en kan, in sommige gevallen, ook weer vocht afgeven aan de ruimte.

7 Vraag de buren om te luchten

Als je lang weg bent tijdens de vakantie, is het sowieso handig om je meest betrouwbare buren te vragen af en toe even je huis te checken, post weg te halen en te zorgen dat je huis er bewoond uit blijft zien. Bijvoorbeeld door even de ramen en deuren openzetten om te luchten. Weten potentiƫle inbrekers ook meteen dat het huis niet volledig verlaten is.

8 Schimmels voorkomen door onderhoud

Misschien iets voor na de vakantie, maar controleer jaarlijks je huis op kwetsbaarheden en onderhoud je woning goed. De kozijnen en muren schilderen met een vocht- en schimmelwerende verf is bijvoorbeeld een goede manier om je huis te beschermen tegen condensvocht.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

9 Duurzame en permanente vochtbestrijding

Je huis achterlaten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vochtproblemen? Met de muurelementen Schrijver Systeem Vochtbestrijding hoef je eigenlijk nooit meer na te denken over vocht in huis. De elementen zorgen namelijk voor 24/7 doorstroom van lucht in de woning. Hierdoor worden jaarlijks tientallen liters (!) vocht afgevoerd voor het doordringt in je huis.