Witte aanslag op een stenen muur
02 mei 2023 
2 min. leestijd

Witte aanslag op een stenen muur

Natuurstenen muren en gevels zijn vaak prachtige en duurzame elementen van woningen en gebouwen. Echter, soms kan er een witte aanslag op deze stenen oppervlakken verschijnen. Deze aanslag kan verschillende oorzaken hebben, zoals kalkuitbloei of salpeteruitslag, maar kan ook worden veroorzaakt door vervuiling of afzetting van deeltjes op de muur. Het kan esthetisch onaantrekkelijk zijn en het oppervlak beschadigen als het niet op tijd wordt aangepakt. Het verwijderen van de witte aanslag kan een uitdaging zijn en de beste aanpak is afhankelijk van de oorzaak en het type muur waarop het zich bevindt.

Hoe wordt witte aanslag op een stenen muur veroorzaakt?

Een witte aanslag op een stenen muur kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door kalkuitbloei, een natuurlijk proces waarbij kalkzouten uit de stenen naar het oppervlak migreren en daar kristalliseren. Dit kan gebeuren als er vocht in de muur zit en dit vocht verdampt. De kalkzouten blijven dan achter op het oppervlak en vormen een witte aanslag.

Een andere oorzaak van witte aanslag op een stenen muur kan het gevolg zijn van salpeteruitslag. Dit ontstaat als er vocht in de muur zit en dit vocht bepaalde zouten oplost. Deze zouten kunnen dan via de poriën in de muur naar het oppervlak komen en daar kristalliseren, waardoor er een witte aanslag ontstaat.

Het kan ook zijn dat de witte aanslag wordt veroorzaakt door vervuiling of afzetting van bijvoorbeeld stof, roet of andere deeltjes op de muur. In dat geval kan de aanslag vaak worden verwijderd door de muur te reinigen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Witte aanslag op de buitenmuur door optrekkend vocht

Een andere mogelijke oorzaak van witte aanslag op een stenen muur is optrekkend vocht. Dit ontstaat doordat grondwater of regenwater in de muur sijpelt en zich daar ophoopt, waardoor het vocht omhoog wordt getrokken en uiteindelijk aan het oppervlak van de muur terechtkomt. Dit kan leiden tot zoutafzettingen en het ontstaan van een witte aanslag.

Als optrekkend vocht de oorzaak is van de witte aanslag op een stenen muur, is het belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken om verdere schade aan de muur te voorkomen. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld het aanbrengen van een waterkering, het plaatsen van muurelementen of het aanbrengen van een vochtwerende laag op de muur.

De witte aanslag op een stenen muur verwijderen

Hoe je witte aanslag op een stenen muur het beste kunt verwijderen, hangt af van de oorzaak en het type muur waarop het zich bevindt. Hieronder volgen enkele algemene methoden voor het verwijderen van witte aanslag:

  1. Afborstelen of afspoelen met water: Dit kan soms voldoende zijn om de witte aanslag te verwijderen, vooral als het wordt veroorzaakt door vervuiling of afzetting van deeltjes op de muur. Gebruik hiervoor een zachte borstel of spoel de muur af met een tuinslang.
  2. Gebruik van azijn: Azijn kan helpen bij het verwijderen van kalkafzettingen en sommige soorten witte aanslag. Meng een deel azijn met drie delen water en breng het mengsel aan op de muur met een spons of borstel. Spoel vervolgens af met water.
  3. Professionele reinigingsmiddelen: In sommige gevallen is het nodig om professionele reinigingsmiddelen te gebruiken om de witte aanslag te verwijderen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het middel geschikt is voor de betreffende muur en de oorzaak van de witte aanslag.
  4. Stralen of zandstralen: Dit is een krachtige methode voor het verwijderen van witte aanslag, maar het kan de muur beschadigen en moet alleen worden uitgevoerd door een professional.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van witte aanslag, omdat sommige methoden de muur kunnen beschadigen. Het is daarom aan te raden om een specialist te raadplegen om de juiste methode te bepalen die geschikt is voor de betreffende muur en de oorzaak van de witte aanslag.

Voorkom witte aanslag op een stenen muur

Schrijver Vochtbestrijding biedt muurelementen als oplossing om witte aanslag op een stenen muur te voorkomen. De muurelementen zorgen voor het drogen van de muren van binnenuit, waardoor witte aanslag geen kans krijgt. Wil je meer informatie over deze effectieve oplossing? Neem dan contact op met een van onze vochtbestrijding specialisten.