Spocht op de muur
06 november 2021 
2 min. leestijd

Spocht op de muur

Wat is spocht op de muur?

De ernst van vochtproblemen in een woning mag niet onderschat worden. Vocht kruipt bijna altijd in de muren en de muren zorgen ervoor dat de staat van de woning intact blijft. Wanneer de muren steeds poreuzer worden door de aanwezigheid van vocht brengt dat de staat van de constructie in gevaar. En dat is omdat muren die in contact staan met de buitenlucht sneller aangetast zullen worden. Vochtige muren zijn te herkennen aan witte, koude plekken, maar ook aan donkere, zwarte spikkels. Deze spikkels zijn bij velen onder ons beter bekend onder de naam “spocht”. Spocht is dus in feite een materiaalaantasting ten gevolge van een (te) hoge hoeveelheid vocht in de muur. Net zoals dat het geval is bij andere vochtproblemen, is spocht ook te behandelen op verschillende manieren.

Hoe komt spocht op de muur tot stand?

Spocht op de muur is een direct gevolg van een overtollige hoeveelheid vocht in huis. De meest voorkomende oorzaak van spocht is condensatievocht in de woning. Wanneer we ademen, transpireren, koken of douchen wordt er leefvocht geproduceerd. Normaal gezien wordt dat leefvocht naar buiten afgevoerd d.m.v. ventilatie. Bij gebrek aan of in het geval van een slechte ventilatie, blijft het geproduceerde vocht in de woning aanwezig en zet dit zich af op koude oppervlakken in de buurt van ramen en plafonds. Dit verschijnsel is beter bekend onder de naam “condensatievocht”. Ook optrekkend vocht kan de directe aanleiding van spocht op de muur zijn. Optrekkend vocht komt in de meeste gevallen tot stand door het gebrek aan een (goed werkende) waterkering. Hierdoor kan het grondvocht niet weg en zet dit zich af op de onderkant van de muren. Naast optrekkend vocht en condensatievocht, kan ook vochtdoorslag de reden van spocht op de muur zijn. En dat wordt vaak veroorzaakt door een buitengevel in slechte staat.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe kan je spocht op de muur voorkomen?

1. Goede ventilatie

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat condensatievocht vaak de reden van spocht op de muur is. En om komaf te maken met condensatievocht, dien je te zorgen voor een betere ventilatie. Dat kan op een natuurlijke wijze door ramen en deuren vaker open te zetten of op mechanische wijze door afzuigkappen en -systemen te laten installeren.

2. Vermijd gladde oppervlakken

Het is wetenschappelijk bewezen dat spocht zich niet snel hecht op gladde oppervlakken. Daarom is het belangrijk om in de natte ruimtes in huis, zoals de kelder voor tegels te kiezen.

3. Kies voor dubbel glas

Door de aanwezigheid van dubbel glas is het risico op condensatievocht veel kleiner dan wanneer je enkel glas hebt. En daaruit volgt logischerwijze dat het risico op spocht op de muur ook meteen verkleint.

4. Onderhoud de buitengevel

Laat je buitengevel regelmatig controleren op gaten, scheuren en barstjes om vochtproblemen te voorkomen.

Wat is de oplossing voor spocht op de muur?

De enige methode die permanent en met 100% garantie een einde maakt aan vochtproblemen in huis, is het laten aanbrengen van de Schrijver Systeem muurelementen. Deze muurelementen worden door de vakmannen rechtstreeks op de onderkant van de buitengevel geplaatst over de volledige lengte. De muurelementen wenden natuurlijke luchtstroom aan om het achtergebleven vocht uit de muren te onttrekken. Omdat de woning hiervoor niet hermetisch afgesloten hoeft te worden, is er geen gevaar op een teveel aan leefvocht. Dit wordt immers door de openingen (= muurelementen van Schrijver Systeem) ook gewoon naar buiten afgevoerd. De muurelementen van Schrijver Systeem kosten slechts 110 euro per lopende meter en hoeven maar één keer geplaatst te worden voor een levenslange effectiviteit. En opdat de muurelementen goed zouden aansluiten op jouw gevel, biedt Schrijver Systeem ze in diverse kleuren aan.