Een optimale luchtvochtigheid op kantoor bevordert productiviteit
21 oktober 2019 
2 min. leestijd

Een optimale luchtvochtigheid op kantoor bevordert productiviteit

Als werkgever wil je dat jouw personeel zo min mogelijk ziek is. Natuurlijk is dat niet prettig voor de medewerker zelf, maar het kost de onderneming geld en is niet bevorderlijk voor de algehele productiviteit. Luchtvochtigheid op kantoor heeft daar een belangrijke invloed op, want een te hoge of te lage luchtvochtigheid werkt ziektes in de hand.

Wat is de optimale luchtvochtigheid op kantoor

Werknemers presteren het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Wanneer dit percentage onder de 40% komt, krijgen medewerkers last van droge ogen en heeft het een negatieve invloed op de slijmvliezen. Bovendien verliest het lichaam ongemerkt meer vocht, waardoor voldoende drinken dan echt nodig is. Helaas doet niet iedereen dat. Het gevolg is dat er hoofdpijn en concentratieproblemen op kunnen treden. Ook vermindert de weerstand waardoor de kans op zieke medewerkers toeneemt.

Schiet de luchtvochtigheid op kantoor boven de 60 procent, ook dan loopt de gezondheid gevaar. Een vochtige omgeving is namelijk een ideale conditie voor voor schimmels en ongedierte om te groeien. Uiteindelijk kan dit leiden tot allergische reacties, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid.

De temperatuur speelt ook een rol. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de beste temperatuur rond de 22 graden ligt. Hoewel mannen liever in een iets koelere omgeving werken dan vrouwen. Vrouwen geven de voorkeur aan ca. 24 graden. Dit komt omdat vrouwen vaak kleiner zijn en minder wegen.

Oorzaken van een verstoorde luchtvochtigheid

Een te lage of hoge luchtvochtigheid kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer de winter op komst is, worden ramen gesloten en gaat de verwarming omhoog. Is er sprake van veel onbewerkt beton en hout in het pand en ligt er veel papier opgeslagen, dan wordt het vocht geabsorbeerd wat leidt tot extra droge lucht. Maar een afgesloten ruimte kan ook juist zorgen voor een toename van de luchtvochtigheid. Medewerkers komen met natte jassen binnen of er is sprake van poreuze muren waardoor vocht van buitenaf naar binnen trekt. Kortom, er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op de luchtvochtigheid en zorgen voor vochtproblemen. Wat vooral belangrijk is, is dat de ruimte ventileert. Want ventilatie houdt de luchtvochtigheid in balans. Zorg er tevens voor dat er voldoende groen op kantoor is, want planten reguleren de vochtbalans.

Een gezond kantoorklimaat

Moderne kantoorpanden zijn meestal volgens arbo richtlijnen gebouwd. Hierbij wordt gelet op luchtcirculatie (airconditioning), licht en ergonomische werkplekken. Toch komt het voor, net als bij nieuwbouwwoningen, dat kantoren overgeïsoleerd zijn of dat ventilatiesystemen niet altijd gecontroleerd worden en daardoor niet functioneren. Het gevolg kan dan een verstoorde luchtvochtigheid zijn.

Merk je als werknemer dat de lucht te droog of te vochtig is, neem dan contact op met je manager of beheerder van het kantoorpand. Wellicht is een luchtvochtigheidsmeting nodig om te beoordelen of er iets aan de hand is. Een vochtexpert kan deze meting uitvoeren en het probleem oplossen. Dit is niet alleen prettiger voor de mensen die er werken, maar uiteindelijk bespaart het ook nog eens energie en voorkomt het onnodige aantasting van het pand.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Meer weten over luchtvochtigheid op kantoor?

Schrijver Systeem is één van de grootste en bekendste Nederlandse vochtbestrijders. Zowel particulier als zakelijk. Wanneer je twijfelt over de luchtvochtigheid op jouw kantoor, neemt dan eens vrijblijvend contact op.