Luchtvochtigheid in huis 80 procent
06 november 2021 
2 min. leestijd

Luchtvochtigheid in huis 80 procent

Wat is een gezonde luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis oefent een grote invloed uit op het leefklimaat. Wanneer de luchtvochtigheid aan de hoge kant is, moet er meer gestookt worden om de gewenste temperatuur te bereiken binnenshuis. Maar wat is een goede luchtvochtigheid eigenlijk? In een gezonde woning schommelt de luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent. Heb jij een luchtvochtigheid in huis van 80 procent? Dan wijst dit op een vochtprobleem in jouw woning. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt er niet alleen voor dat je meer moet stoken, maar creëert ook een muffe, dompige geur in huis. En dat is nog niet alles. Naast een permanente onaangename geur en een stijging van je energiefactuur, kan een hoge luchtvochtigheid ook heel wat problemen voor de gezondheid van de bewoners met zich meebrengen. Denk hierbij maar aan ademhalingsproblemen, keelpijn, oververmoeidheid, etc.

Luchtvochtigheid in huis 80 procent: oorzaken

Hoewel er verschillende oplossingen bestaan om een te hoge luchtvochtigheid in huis aan te pakken, is het belangrijk dat je de oorzaak van dit probleem in jouw woning ontdekt. Alleen door de oorzaak te achterhalen, kan je een gepaste en definitieve oplossing vinden. Vochtproblemen met een te hoge luchtvochtigheid tot gevolg kunnen ontstaan door optrekkend vocht, door een lekkage of door condensatievocht. Condensatievocht komt tot stand wanneer het leefvocht in een woning door een gebrek aan goede ventilatie niet naar buiten afgevoerd kan worden. Dit is het vocht dat je voornamelijk op spiegels en raamoppervlakken terugziet. Wanneer de luchtvochtigheid een gevolg is van opstijgend vocht, gaat het om vocht dat via de spouwmuren, funderingen en kruipruimtes in de woning is binnengedrongen. Dit gebeurt meestal in het geval een slechte werkende of ontbrekende waterkering of wanneer het grondpeil door hevige regenval zodanig hoog gestegen is dat het grondwater niet meer weg kan.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat kan je zelf doen om de luchtvochtigheid in huis te verminderen?

Opdat de luchtvochtigheid in huis stabiel blijft, zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen:

Zorg voor zo weinig mogelijk vocht

In een woning wordt er geleefd en dat zorgt voor leefvocht. Het gaat hier om het vocht dat ontstaat door onze dagelijkse bezigheden. Bekende voorbeelden hiervan zijn het vocht afkomstig van nat wasgoed, het vocht afkomstig van (te) heet douchewater en het vocht afkomstig van het koken. Wat je zelf kunt doen is je wasgoed buiten te drogen hangen op zonnige dagen, je iets minder warm douchen en/of douchen met de raam open en gebruikmaken van een afzuigkap terwijl je aan het koken bent.

Zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is gratis en het helpt bij het voorkomen van vochtproblemen in huis. Een luchtvochtigheid van 80 procent in huis voorkom je door ramen en deuren regelmatig open te zeggen. Vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de keuken en het washok is dit erg belangrijk. En frisse lucht komt je gezondheid trouwens ook ten goede. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Dé ideale oplossing voor een luchtvochtigheid in huis van 80 procent

In sommige situaties, wanneer het vochtprobleem al ver gevorderd is, is het vaak niet voldoende om beter te ventileren en dien je over te gaan tot een oplossing met een grotere impact. Verkeer jij in die situatie? Dan zijn de Schrijver Systeem muurelementen precies wat jij nodig hebt. Het grootste voordeel aan de muurelementen van Schrijver Systeem is dat ze in staat zijn om alle soorten vochtproblemen te bestrijden. Of de luchtvochtigheid bij jou in huis nu te wijten is aan opstijgend vocht, aan een lekkage of aan condensatievocht, door deze muurelementen te laten plaatsen zal je binnen een tijdspanne van ongeveer zes maanden voorgoed van je vochtprobleem verlost zijn met een normale, gezonde luchtvochtigheid tot gevolg. De muurelementen worden rechtstreeks op de buitengevel aangebracht en de werken kunnen uitgevoerd worden in slechts één dag tijd. Bovendien geeft Schrijver Systeem je de keuze uit diverse kleuren voor de muurelementen.