De juiste luchtvochtigheid in huis
29 maart 2021 
2 min. leestijd

De juiste luchtvochtigheid in huis

Uzelf prettig voelen in uw eigen huis is voor een groot deel afhankelijk van een prettig binnenklimaat. Het binnenklimaat van het huis waar u in woont, eet en slaapt heeft een voortdurende werking op uw gemoedstoestand.

Het binnenklimaat van uw huis werkt voor een groot gedeelte op uw onderbewustzijn in. Met andere woorden, vaak bent u geeneens bewust van de invloed van het binnenklimaat op uw gemoedstoestand. Bij een te hoge of juist een te lage luchtvochtigheid in uw huis kunt u daar ongemerkt last van hebben zonder dat u het zelf in de gaten heeft.Huidklachten en minder goed ademhalen kunnen u jarenlang parten spelen zonder dat u zich van de oorzaak bewust bent.

Pas wanneer zich ernstige gezondheidsklachten gaan voordoen kan de luchtvochtigheid in uw huis als oorzaak worden opgemerkt. Lang niet altijd manifesteert een te hoge luchtvochtigheid zich in de zichtbaarheid van schimmelvorming aan muren en plafonds. Vaak ondernemen mensen bij schimmelvorming pas maatregelen om de luchtvochtigheid in huis aan te pakken. Terwijl veel gevolgen van een verkeerde luchtvochtigheid in huis niet zulke zichtbare gevolgen hebben.

Luchtvochtigheid in het Nederlandse klimaat

De luchtvochtigheid in uw huis wordt bepaald door de hoeveelheid waterdamp die zich in lucht bevindt. Het klimaat van Nederland heeft door de ligging aan zee een veel hogere luchtvochtigheid dan landen die dieper landinwaarts zijn gelegen. Desondanks zijn relatief veel huishoudens in Nederland zich niet optimaal bewust van de gevolgen die een te hoge luchtvochtigheid in huis kan veroorzaken. Evenmin wat andere oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid in huis kunnen zijn en hoe de luchtvochtigheid in huis op het gewenste niveau kan worden gehouden.

De belangrijkste factoren die de luchtvochtigheid in uw huis bepalen zijn de luchtdruk en de temperatuur. Om deze factoren positief te beïnvloeden, is een goede ventilatie ontzettend belangrijk. Met het dagelijks ventileren van alle ruimtes in uw huis reguleert u de luchtdruk en verlaagt u de temperatuur in huis. De ideale luchtvochtigheid voor Nederlandse woningen bevindt zich tussen de 40 en 60%.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Een te lage luchtvochtigheid in huis

Een te lage luchtvochtigheid levert net zoals een te hoge luchtvochtigheid gezondheidsklachten op. Deze klachten zijn echter wel duidelijk anders van aard.

Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen zich klachten manifesteren zoals een droge huid, droge ogen, gebarsten lippen en inwendige klachten zoals geïrriteerde luchtwegen. Wanneer men spreekt over een te droge lucht is dat dus letterlijk het geval. Door de lage luchtvochtigheid zit er simpelweg te weinig vocht in de lucht. De te lage luchtvochtigheid kan ook schade aan uw huis en meubels veroorzaken.

Voornamelijk al het houtwerk in uw huis ondervindt hinder van een te lage luchtvochtigheid. Doordat het hout door het lage vochtgehalte gaat uitdrogen, gaan op den duur barsten en scheuren in het hout ontstaan. Zowel uw houten meubels als al het kozijnwerk en houten vloeren kunnen door een te lage luchtvochtigheid soms onherstelbare schade oplopen.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot minstens net zulke erge gezondheidsklachten als die bij een te lage luchtvochtigheid. Deze gezondheidsklachten manifesteren zich dan voornamelijk in de luchtwegen en longen. Deze kwetsbare delen van het lichaam maakt het dat een te hoge luchtvochtigheid niet onderschat mag worden.

Een te hoge luchtvochtigheid kenmerkt zich verder in schimmelvorming die op muren en plafonds verschijnt. Wanneer u dan ook nog eens klachten ondervindt zoals moeilijk kunnen ademhalen, geïrriteerde luchtwegen, overmatig hoesten en slijmvorming in neus en keel, dan duidt dit op een te hoge luchtvochtigheid.

De werking van een te hoge luchtvochtigheid op al het houtwerk in uw huis is dat er overmatig veel vocht door het hout wordt opgenomen. Dit wordt dan zichtbaar door het uitzetten van het hout.