Huiszwam bestrijden. Zelf doen? Of laten doen?
09 januari 2019 
2 min. leestijd

Huiszwam bestrijden. Zelf doen? Of laten doen?

Het is geen geheim dat een vochtige woning een geliefde habitat is voor schimmels als bijvoorbeeld huiszwam. Het zijn vooral de vochtige en warme ruimtes (badkamer, keuken en wasruimte) van de woning die fungeren als prettige broedplaats voor dit organisme. Vooral hout en laminaat wordt aangetast. Schimmels en huiszwam bestrijden heeft dan ook direct prioriteit omdat ze schadelijk zijn voor zowel de gezondheid als de woning zelf. De huiszwam is de meest kwaadaardige en hardnekkige schimmel en vormt een groot risico voor de woning. Het tast het hout en fundering aan en daarmee ook de stabiliteit van de woning. De vraag is dan of je dit zelf kunt doen, of dat er een expert moet worden ingeschakeld.

Hoe herken je huiszwam?

Je treft schimmel aan in je woning? Zorg ervoor dat je weet om welk soort schimmel het gaat. Er bestaan verschillende soorten schimmels in huis en vergen elk een andere aanpak. Juist de huiszwam is hardnekkig en kan behoorlijke consequenties hebben voor de staat van de woning. Huiszwam is gelukkig eenvoudig te herkennen omdat de schimmels opvallend groot zijn in vergelijking met andere schimmels. Ze bestaan uit een vruchtlichaam en schimmeldraden.

Huiszwam herkennen

Het vruchtlichaam is bruin/bruinrood en kan wel tientallen centimeters groot worden. Ook al ziet het vruchtlichaam er angstwekkend uit, het zijn de schimmeldraden die de schade aanrichten. Deze draden brengen vooral schade aan, aan het houtwerk als bijvoorbeeld houten steunbalken en vloeren. Maar ook het beton zal het op den duur moeten ontgelden. De schimmeldraden van de huiszwam zijn zo hardnekkig dat ze door muren heen trekken en andere delen van de woning aantasten. Kortom, deze schimmel vormt een serieus probleem. Huiszwam bestrijden is dan ook acuut noodzakelijk!

Zelf de huiszwam bestrijden? Of laten doen?

Zoals al gezegd groeit de huiszwam in vochtige ruimtes. Voorkomen is uiteraard een stuk voordeliger dan de huiszwam bestrijden. Daarom zorg je ervoor dat de luchtvochtigheidsgraad van de woning tussen de 40% en 60% blijft. Om dit te kunnen meten schaf je een hygrometer aan voor enkele tientjes bij bijv. Bol.com. Maar is de woning al aangetast, dan zul je de huiszwam bestrijden.

Huiszwam bestrijden kun je zelf doen of laten doen, maar waar het feitelijk op neerkomt is dat aangetast hout verwijderd zal moeten worden. De schimmeldraden kunnen zich tot diep in het hout of beton nestelen waardoor het niet meer schimmelvrij kan worden gemaakt. Want achtergebleven sporen van huiszwam worden weer actief zodra de luchtvochtigheid en warmte opnieuw toeneemt. Het kan dus betekenen dat houten balken, vloeren en zelf muren gesloopt en vervangen moeten worden. Dit is een klus die je liever overlaat aan een expert. Is de woning flink aangetast, dan kunnen de kosten van huiszwam bestrijding helaas flink in de papieren lopen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe huiszwam voorkomen?

Deze hardnekkige schimmel is een ramp voor je woning… en portemonnee! Wanneer de woning eenmaal is besmet, dan moet de bestrijding ervan rigoureus en professioneel worden aangepakt zoals je hierboven kunt lezen. Toch kun je voorkomen dat je last krijgt van huiszwam door de woning continu te ventileren. Dit doe je niet door af en toe een raam open te zetten, maar met permanente luchtstromen die het vocht afvoeren.

Voor lucht- en vochtafvoer kun je bijvoorbeeld een luchtventilatiesysteem laten plaatsen, maar een meer voordelige oplossing zijn de muurelementen van Schrijver Systeem. Het Schrijver Systeem is niet alleen goedkoper omdat de muurelementen in minder dan 1 dag probleemloos kunnen worden geplaatst, maar ook omdat er geen externe energie (bv. stroom) aan te pas hoeft te komen. Het zijn de natuurlijke luchtstromen van buitenaf die elke dag het vocht afvoeren. Huiszwam voorkomen? Vraag naar de mogelijkheden van Schrijver Systeem muurelementen.

Wil je precies weten hoe de muurelementen van Schrijver Systeem werken? Kijk op de pagina  ‘Werking en installatie’.