Hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten?
15 januari 2021 
1 min. leestijd

Hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten?

Vocht is een veelvoorkomend probleem in de binnen- en buitenmuren van de woning. Vochtproblemen in de woning kunnen op verschillende manieren veroorzaakt worden. Vocht in huis kan zorgen voor hoge energiekosten, schade aan de woning en het meubilair en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Een goede luchtvochtigheid in huis speelt een belangrijke rol voor een gezond leefklimaat. Maar hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten?

Een gezonde en goede luchtvochtigheid is belangrijk.

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag is, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Als de luchtvochtigheid boven de 60 procent komt, kan er bijvoorbeeld schimmel op de muur ontstaan. Om schimmels en gezondheidsklachten te voorkomen, moet je zorgen dat de luchtvochtigheid altijd goed op pijl is. Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid is niet goed voor het leefklimaat in huis.

De hoeveelheid vocht in huis meten.

De luchtvochtigheid is in principe makkelijk te meten met een hygrometer. Dit apparaat is voor een klein prijsje te koop bij verschillende bouwmarkten. De hygrometer geeft de luchtvochtigheid in procenten weer. Het is belangrijk dat de hygrometer niet in de buurt van een raam of aan de wand van de buitenmuur geplaatst wordt. De luchtvochtigheid is daar namelijk altijd hoger dan in de rest van de woning.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Goede ventilatie is belangrijk in huis.

Een goede ventilatie zorgt voor de ideale luchtvochtigheid in huis. Zorg dat alle ruimtes regelmatig geventileerd worden, door deuren en ramen open te zetten. Dit is voornamelijk belangrijk in vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer. Goed ventileren is niet altijd voldoende om vocht in huis te verminderen. Om te zorgen dat de woning 24 uur per dag geventileerd wordt, zijn de elementen van Schrijver Systeem een betere oplossing.

Vochtproblemen in huis permanent oplossen.

Met de elementen van Schrijver Systeem, ook wel de DryBricks genoemd, wordt de woning permanent geventileerd en zal de luchtvochtigheid in huis stabiliseren. Neem direct contact met ons op voor een gratis vochtmeting en advies van een vochtexpert.