Een vochtig huis woont minder lekker
12 maart 2019 
2 min. leestijd

Een vochtig huis woont minder lekker

Veel Nederlandse huishoudens hebben last van vocht in huis. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen? Hoe herken je de signalen en wat doe je eraan? Je leest er alles over in deze blog.

Schimmels en condens: tekenen aan de wand

Bij heel veel huizen slaat vocht door de (poreuze) muren heen. En wanneer er onvoldoende ventilatie is, kan de lucht in de woning niet al het vocht opnemen en afvoeren. Het gevolg is dat het vocht zich hecht aan je spullen. Meubels en gordijnen zullen klam aanvoelen en je ziet condens op de ramen ontstaan. Uiteindelijk zal er schimmelvorming plaatsvinden.

Schimmels zijn vaak kleine grijs-zwarte puntjes die wel weg te vegen zijn met een doek maar vaak weer snel terugkeren. Bovendien geven schimmels ook een muffe aarde-achtige geur af. Zodra je een van de zojuist beschreven kenmerken tegenkomt in je huis, dan weet je dat er sprake is van een vocht- en ventilatieprobleem.

Waarom is vocht in je woning zo slecht?

Vocht in huis heeft drie vervelende gevolgen:

  1. je huis verbruikt meer energie,
  2. de woning daalt in waarde,
  3. een vochtige leefomgeving levert gezondheidsrisico’s op.

1. Onnodig energiegebruik

Omdat vocht de isolatie van je huis aantast, raakt je woning veel meer warmte kwijt dan nodig. Dit drijft de energiekosten flink op. Zonde van het geld en slecht voor het milieu.

2. Waardedaling van je woning

Als vocht langdurig de kans krijgt om in te werken op je woning, dan tast dat de structuur van je huis aan. Hout gaat rotten, er vormen zich schimmels die de stabiliteit van moeren en vloeren in gevaar brengen en optrekkend grondwater kan zelfs de fundering van je huis aantasten. Deze vochtschade maakt je huis moeilijker verkoopbaar en doet de waarde ervan kelderen.

3. Gezondheidsrisico’s

De schimmels die ontstaan door vocht in de woning geven sporen af die de gezondheid aantasten. Wanneer deze worden ingeademd kan dit leiden tot (ernstige) allergische klachten. Daarnaast kan vocht een negatief effect hebben op spieren en gewrichten. Met name reuma- en astma patiënten kunnen hier veel last van hebben.

Hoe los je deze vochtproblemen op?

Het beste is natuurlijk om dit soort vochtproblemen te voorkomen. Controleer geregeld of er voldoende luchtcirculatie in de woning is. Zeker in de natte ruimtes is het belangrijk om regelmatig te luchten. Als je eenmaal last hebt van vochtproblemen in huis, dan wil je in ieder geval zo snel mogelijk in actie komen. Onderzoek waar de oorzaak van het vochtprobleem ligt en bestrijdt niet alleen de gevolgen.

Wil je meer weten over het bestrijden van deze vochtproblemen? Hoe je het herkent en wat je er zelf aan kunt doen? Download dan onze GRATIS Doe-het-zelf-gids.

Inschrijven - Doe het zelf gids

Schrijver Systeem, een permanente oplossing tegen vocht

Het Schrijver Systeem kan je helpen om structureel vochtproblemen op te lossen. Door het plaatsen van luchtcirculerende muurelementen, zorgen natuurlijke luchtstromen voor een continue afvoer van vocht. Nog voordat dit in je woning terecht komt. Per element worden jaarlijks wel 10 emmers water afgevoerd! En dat is water waar jij dus geen last meer van hebt.