Waarom moet je de buitenmuur behandelen tegen vocht?
05 januari 2024 
2 min. leestijd

Waarom moet je de buitenmuur behandelen tegen vocht?

Merk je op dat je buitenmuren vochtig zijn? Dit is niet alleen onaangenaam, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de structuur van je huis. Vochtige muren kunnen leiden tot de groei van schimmels, wat schadelijk is voor de gezondheid. Bovendien vermindert vocht de isolatiewaarde van je huis, wat kan leiden tot hogere stookkosten. Ook kan langdurige blootstelling aan vocht de integriteit van je muren aantasten, wat resulteert in structurele schade. Daarom is het cruciaal om actie te ondernemen tegen vochtproblemen. Door je buitenmuur effectief tegen vocht te behandelen, voorkom je niet alleen schade, maar zorg je ook voor een gezondere leefomgeving en een verhoging van de waarde van je woning.

De methodes om de buitenmuur tegen vocht te behandelen

Er zijn diverse methodes beschikbaar om je buitenmuur tegen vocht te beschermen. De meest populaire methode is het aanbrengen van een waterafstotende coating. Deze speciale coating voorkomt dat regenwater in de muren trekt. Het is een effectieve manier om met name doorslaand vocht tegen te gaan. Een andere effectieve methode, vooral bij optrekkend vocht, is het injecteren van de muren met een vochtwerend middel. Dit proces houdt in dat er gaten in de muur geboord worden, waarin vervolgens het vochtwerende middel wordt geïnjecteerd. Naast deze methodes zijn er ook opties zoals het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding of het plaatsen van een vochtbarrière. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van het type en de ernst van het vochtprobleem.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe lang duurt het voordat een vochtbehandeling effect heeft?

De tijd die het kost voordat je resultaten ziet van een vochtbehandeling kan variëren. Over het algemeen beginnen de effecten van de meeste behandelingen binnen enkele weken zichtbaar te worden. Echter, bij ernstige vochtproblemen kan het enkele maanden duren voordat alle vocht volledig is verdwenen. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige methodes, zoals het injecteren van de muren, tijd nodig hebben om volledig effectief te worden. Tijdens dit proces absorbeert het middel het vocht in de muur en vormt het een barrière tegen verder vocht. Geduld is dus belangrijk, maar de uiteindelijke resultaten zijn het wachten waard.

Vochtproblemen voorkomen zonder de muur te behandelen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om vochtproblemen te voorkomen zonder je muren direct te behandelen. Een essentiële stap is het zorgen voor goede ventilatie in je huis. Dit helpt om de vochtige lucht af te voeren en verse, droge lucht naar binnen te brengen. Ook het regelmatig controleren en schoonmaken van dakgoten en afvoeren kan helpen om te voorkomen dat vocht via het dak of de buitenmuur je huis binnendringt. Verder is het belangrijk om lekkages snel te repareren en te zorgen voor een goede waterafvoer rondom het huis. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je veel vochtproblemen voorkomen en je huis in topconditie houden.

De buitenmuur zelf behandelen, of een expert inschakelen?

Als je overweegt je buitenmuur tegen vocht te behandelen, sta je voor de keuze: doe je het zelf of schakel je een expert in? Hoewel sommige behandelingen, zoals het aanbrengen van een simpele coating, zelf uitgevoerd kunnen worden, is het voor een duurzaam en effectief resultaat vaak beter om een professional in te schakelen. Experts in vochtbestrijding hebben niet alleen de benodigde kennis en ervaring, maar ook de juiste materialen en gereedschappen. Ze kunnen een nauwkeurige diagnose stellen van het vochtprobleem en de meest effectieve behandeling aanbevelen. Bovendien bieden veel professionals garanties op hun werk, wat extra zekerheid biedt.