Het behang laat los door vocht
02 maart 2023 
2 min. leestijd

Het behang laat los door vocht

Behang is super belangrijk voor een gezellige sfeer in huis en kan in alle soorten en maten komen. Het beste is dat je het volledig naar jouw wens kan aanpassen, maar daar geef je natuurlijk wel flink wat geld aan uit. Het zou daarom echt zonde zijn als het behang los gaat zitten door vocht in huis. Vocht zorgt ervoor dat oppervlakken zacht worden en geen goede hechting meer bieden aan het behang. Dit is dan ook de reden dat behang los gaat zitten en uiteindelijk zelfs van de wanden af kan vallen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan er ook schimmel onder het behang ontstaan als gevolg van vochtproblemen. Maar maak je geen zorgen, er zijn verschillende manieren om schimmelgroei te voorkomen en je leest er alles over in dit artikel!

Loslatend behang door schimmel op de muur

Eigenlijk ontstaat schimmel altijd als er te veel vocht in huis is. Dit kan veroorzaakt worden door condensatie, vocht dat door muren dringt of opstijgend vocht. Als je last hebt van condensatie, is het belangrijk om je huis goed te ventileren door af en toe een raam open te zetten. Tijdens activiteiten waarbij veel vocht vrijkomt, zoals koken, douchen en wassen, is het ook slim om een ventilatiesysteem te gebruiken. Om te voorkomen dat vocht zich ophoopt, raden we aan om de was buiten te drogen. Helaas is dat niet altijd mogelijk in ons regenachtige land. Als je de was binnen moet drogen, zorg er dan voor dat je een raam openzet. Als je dat niet doet, is de kans groot dat er schimmel onder het behang groeit. Houd dat dus goed in de gaten!

Offerte vochtbestrijding aanvragen

3 tips om schimmel op onder het behang te voorkomen

  1. Zorg dat de luchtvochtigheid stabiel blijft - Het is belangrijk om een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te handhaven. Zorg dat je dit in de gaten houdt! Een handige manier om dit te meten is met een hygrometer, die je kunt kopen bij verschillende webshops of bouwmarkten voor minder dan tien euro.
  2. Overweeg de aanschaf van een mechanisch ventilatiesysteem - Niet alleen bespaart dit op stookkosten, maar het zorgt ook voor een goede luchtvochtigheid. Hierdoor blijft het klimaat in huis droog en wordt de kans op schimmel onder het behang verkleind.
  3. Ventileer tijdens het koken en douchen - Gebruik de afzuigkap in de badkamer en zet het ventilatiesysteem aan. Als je deze niet hebt, zorg dan dat je een raam open houdt tijdens deze dagelijkse activiteiten. Een extra tip is om de douchewanden schoon te maken na het douchen, om schimmel in de badkamer te voorkomen.

Loslatend behang door vocht in de muur

Wist je dat schimmel niet alleen op oppervlakken groeit? Het kan ook ontstaan onder behang als gevolg van vochtproblemen. Wanneer vocht de muren bereikt en schimmel begint te groeien, zal het behang loslaten van de muur. Als de muren zijn geverfd, kan de verf afbladderen en als de muur is bedekt met stucwerk, kan het stucwerk afbrokkelen. Als je dit ziet gebeuren, is het slim om snel een vochtexpert in te schakelen. Als je het vochtprobleem niet oplost, zal de schimmel steeds terugkeren. Het is dus belangrijk om een permanente oplossing te vinden.

Schakel een vochtbestrijding expert in

Heb je last van behang dat loskomt van een vochtige muur, maar kun je niet ontdekken wat de oorzaak is? Bel Schrijver Vochtbestrijding! We hebben een natuurlijke en duurzame oplossing met muurelementen die het vochtprobleem binnen enkele maanden oplossen en de muren voor altijd droog houden. We geven ook gratis en vrijblijvend advies op maat. Maak je geen zorgen, er zitten geen verplichtingen aan vast. Aarzel niet en neem meteen telefonisch contact met ons op!