Voorkom vochtproblemen door lekkage met deze wintercheck
24 januari 2019 
2 min. leestijd

Voorkom vochtproblemen door lekkage met deze wintercheck

6 tips die jouw huis beschermen tegen gebarsten leidingen

Na een zomer die eindeloos leek en een zachte herfst, is het nu toch echt winter geworden. Het heeft gesneeuwd en menigeen moet ’s ochtends een kwartiertje eerder opstaan om de autoruiten schoon te krabben.

Vorst heeft natuurlijk ook effect op je huis. De grootste angst van veel huisbezitters is dat ‘s winters vochtproblemen door lekkage ontstaan. Dat barsten wordt veroorzaakt door het feit dat bevroren water uitzet en zo de leiding kapot drukt van binnenuit. De gevolgen zijn vaak groot, want behalve het water dat je ziet, is er ook nog een hoop vocht dat je niet ziet.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Ook al is Schrijver Systeem Vochtbestrijding de expert tegen vochtproblemen, een gebarsten leiding is een heel ander verhaal. Want voor dit probleem schakel je een loodgieter in. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom delen we graag 6 wintertips met je zodat jij deze winter zorgenloos kunt genieten van een behaaglijk en vochtvrij huis.

Tip 1: Bescherm je leidingen

Leidingen die risico’s lopen kun je isoleren met speciale buizen van foam die je eenvoudig om de leidingen heen klemt. Voor niet al teveel geld schaf je dit aan bij elke bouwmarkt.

Tip 2: Houd je huis minimaal verwarmd

Ook al ga je (langdurig) weg van huis; zet je thermostaat nooit helemaal uit. 14 of 15 graden is voldoende om het water in vrijwel alle leidingen te beschermen tegen bevriezing. Maak je geen zorgen over eventuele extra kosten op je energierekening, want als je ramen en deuren goed dicht zitten, zal je verwarming alleen extra aanslaan wanneer het heel erg koud wordt.

Tip 3: Ventilatie is goed, tocht niet

Je weet waarschijnlijk dat ventilatie goed is om vocht in huis te voorkomen en te bestrijden. In de winter geldt echter dat tocht de kans op bevriezing van de leidingen juist groter maakt. Daarnaast zorgt tocht voor veel warmteverlies waardoor je onnodig veel moet stoken. Slecht voor het milieu en je portemonnee. Check je huis dus op tocht en open alleen de ventilatieroosters.

Tip 4: Leidingen legen

Buitenkranen, leidingen in de schuur en eventuele andere leidingen die nauwelijks gebruikt worden, kun je beter legen zodra wordt aangekondigd dat het kouder dan -5 graden wordt.

Tip 5: zout in de pot

Je zou er misschien niet direct aan denken maar ook je toilet loopt risico bij extreme kou. Is de toilet tegen een buitenmuur aangebouwd, gooi dan een flinke eetlepel zout in je spoelbak en in de hals. Dit voorkomt dat het water bevriest en zo je toiletpot doet barsten.

Tip 6: Check je waterverbruik

Dacht je dat zichtbare lekkage vervelend is? Denk dan eens aan de risico’s van onzichtbare waterschade. Om te voorkomen dat er maandenlang water onder je vloer terechtkomt voordat jij het merkt, is het verstandig om je watermeter goed in de gaten te houden. Wijkt het waterverbruik onverklaarbaar af van jouw normale verbruik, dan is er waarschijnlijk een onzichtbaar lek. Een loodgieter kan je helpen dit op te sporen en te verhelpen voordat muren worden beschadigd en er een flink hoge energierekening op je mat valt.