Tips om geld en energie te besparen in de lente
29 april 2019 
2 min. leestijd

Tips om geld en energie te besparen in de lente

Deze week wordt op sommige plekken in Nederland nog sneeuw verwacht. Niet echt lenteweer dus. Na een paar zomerse dagen staat nu bij veel mensen staat de kachel al weer aan. Toch is de lente in principe een goed moment om een flinke besparing te pakken op de energierekening. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1: Stel de thermostaat opnieuw in

Als je een programmeerbare thermostaat hebt, is de lente een mooi moment om het programma aan te passen en wat minder te gaan stoken. Is het bijvoorbeeld nog nodig om ook bij het opstaan nog van belang om de verwarming aan te hebben, of is het best even uit te houden tot iedereen naar school en aan het werk is?

2: Laat de zon naar binnen

De zon is prima in staat je huis lekker warm te maken, maar dan moet je het licht wel binnen laten natuurlijk. Open dus alle gordijnen, luxaflex en lamellen en laat de zon haar (gratis) werk doen.

3: Lekker luchten

Een vochtig huis is slecht voor de gezondheid en woont minder aangenaam. Nu het minder koud is en de zon vaker en langer schijnt, kun je je huis even ‘laten drogen’ door zoveel mogelijk de ramen en deuren open te hebben. De zon en de wind doen de rest.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

4: Een schoon huis is zuiniger

Je zou er misschien niet zo snel over nadenken maar zelfs een flinke voorjaarsschoonmaak kan je helpen met besparen. Bijvoorbeeld door de elementen van de vriezer ijsvrij te maken en zelfs het schoonmaken van ventilatieroosters in huis levert een besparing op.

5: Gooi de was naar buiten

Een droger is een handig apparaat maar ook een flinke energieslurper. Wanneer het buiten droog is en er staat een beetje wind, is het dus veel beter om je was buiten op te hangen. Het droogt supersnel en door die frisse lentewind ruikt je wasgoed ook nog eens veel lekkerder.

6: Laat de auto wat vaker staan

Ook buitenshuis kun je zuinig zijn. Bij voorbeeld door te fiets te pakken wanneer het droog is. Fietsen is niet alleen gratis en beter voor het milieu, het is ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Win, win, win dus.

7: Een perfect moment om te investeren

Ben je al een tijdje aan het wikken en wegen of je niet toch eens zonnepanelen op het dak moet plaatsen. Of overweeg je een zonneboiler aan te schaffen, dan is nu het moment om de knoop door te hakken. Je hebt een lente aan zon en een zomer aan warmte voor de deur staan. En tegenwoordig kun je in de herfst ook nog een hoop zon vangen. Wacht dus niet te lang.

8: Denk aan de lange termijn

Energie besparen is vanaf het eerste moment beter voor het milieu, maar financieel wordt het vaak pas echt interessant na een aantal jaar. Maak daarom een plan hoe je juist op de lange termijn je huis en je leven duurzaam zuiniger kunt maken. Investeer in ledlampen, een slimme thermostaat en in het isoleren van je huis. Uiteindelijk zal dit je het meeste voordeel opleveren.

Eén van die duurzame oplossingen is Schrijvers Systeem waarmee je voorgoed verlost bent van vochtproblemen in huis. Lees meer over de effectieve muurelementen van Schrijver Systeem.