De muur drogen met een ventilator
02 juni 2023 
2 min. leestijd

De muur drogen met een ventilator

Als je vochtige muren hebt, kun je een ventilator gebruiken om ze te drogen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit geen geschikte oplossing is voor ernstige vochtproblemen. In dergelijke gevallen is het raadzaam om een professionele vochtbestrijder in te schakelen. Bij pas gestucte muren kan een ventilator wel helpen. De luchtstroom die de ventilator creëert, helpt bij het wegblazen van vochtige lucht en versnelt het droogproces. Door deze tips toe te passen, kun je de muur effectief drogen met behulp van een ventilator.

5 tips om de muur te drogen met een ventilator:

  1. Plaats de ventilator zo dicht mogelijk bij de vochtige muur om een maximale luchtstroom te creëren.
  2. Richt de luchtstroom langs de muur in een horizontale of diagonale richting om het vocht gelijkmatig te verspreiden.
  3. Gebruik indien mogelijk meerdere ventilatoren om de luchtstroom te vergroten en het droogproces te versnellen.
  4. Verhoog de omgevingsventilatie door ramen en deuren te openen, zodat vochtige lucht kan ontsnappen en frisse lucht kan circuleren.
  5. Laat de ventilatoren gedurende langere tijd draaien, idealiter continu, om een constante luchtstroom te behouden en het droogproces te bevorderen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe worden de muren in huis vochtig?

Muren in huis kunnen op verschillende manieren vochtig worden, en de meest voorkomende oorzaken zijn optrekkend vocht, vochtdoorslag en condensatievocht.

Optrekkend vocht treedt op wanneer vocht uit de grond door capillaire werking in de muren omhoog trekt. Dit kan gebeuren als de fundering niet goed geïsoleerd is of als er geen vochtkering is aangebracht. Het vocht dat de muur binnendringt, kan leiden tot vochtige plekken en schimmelgroei.

Vochtdoorslag treedt op wanneer regenwater of andere externe vochtbronnen de muur binnendringen. Dit kan gebeuren als gevolg van beschadigde gevels, lekkages in het dak, slechte voegafdichting of gebrekkige waterdichting van de buitenmuren. Het vocht sijpelt door het metselwerk heen en veroorzaakt vochtige plekken en mogelijk schimmelgroei aan de binnenzijde van de muur.

Condensatievocht ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken, zoals de muren. Dit gebeurt vaak in ruimtes met onvoldoende ventilatie, zoals badkamers en keukens. Het vocht condenseert op de muren en kan bijdragen aan vochtige omstandigheden en schimmelvorming. Om vochtproblemen in huis te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Het kan nodig zijn om de fundering te behandelen om optrekkend vocht te stoppen, eventuele lekkages te repareren, de gevel te inspecteren en te onderhouden, en goede ventilatie te waarborgen om condensatie te verminderen. In sommige gevallen is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en een vochtbestrijdingsbedrijf te raadplegen om de juiste oplossingen te vinden en verdere schade aan de muren te voorkomen.

Permanent droge muren met Schrijver Vochtbestrijding®

Het drogen van een vochtige muur met een ventilator lijkt in theorie een goede oplossing, maar in de praktijk is dit vaak niet voldoende. Vooral wanneer er sprake is van een onderliggend vochtprobleem, is het raadzaam om een ervaren vochtbestrijder in te schakelen. Schrijver Vochtbestrijding is een gespecialiseerde vochtbestrijder met meer dan 35 jaar ervaring. We maken gebruik van gepatenteerde muurelementen die zorgen voor een effectieve droging van binnenuit, zonder dat externe energiebronnen nodig zijn. Als je last hebt van een vochtige muur, raden we aan om contact met ons op te nemen voor een gratis vochtmeting. Op basis hiervan kunnen we de beste oplossing bepalen om de vochtige muur op een duurzame manier te drogen. Onze expertise en ervaring stellen ons in staat om doeltreffende maatregelen te treffen en verdere schade aan de muur te voorkomen.