Ben jij ook een van die mensen die eigenlijk niet zo nadenkt over de luchtvochtigheid in huis? Want te hoge luchtvochtigheid komt toch alleen maar voor in tropische gebieden? Nee dus. Want ook Nederland staat bekend om z’n vochtige klimaat.
De luchtvochtigheid in huis is medebepalend voor het woonplezier. Droge lucht slaat op de ademhaling, maar te vochtige lucht heeft ook gevolgen. Want net als doorslaand vocht of optrekkend vocht, heeft ook het vocht in de lucht effect op je woning en je gezondheid. Een goed moment dus om hier wat extra aandacht aan te besteden.
Wat is luchtvochtigheid?
Luchtvochtigheid in huis wordt gemeten in twee waardes: de relatieve- en absolute luchtvochtigheid. De absolute waarde geeft aan hoeveel water een bepaald deel van de lucht bevat. De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten in een percentage en geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten zonder te condenseren. De hoeveelheid waterdamp die lucht kan bevatten hangt onder meer af van de temperatuur.
Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Per situatie kan de behoefte aan luchtvochtigheid verschillen. In de land-en tuinbouw is bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid gewenst. Hier wordt de lucht gevangen in kassen en warm gehouden met lampen. In de papier- en houtindustrie moet de luchtvochtigheid juist weer laag blijven en worden installaties gebruikt om de lucht zo droog mogelijk te houden.
Gevolgen van te lage en hoge luchtvochtigheid
Overal waar ‘te’ voor staat is slecht. Een te lage luchtvochtigheid in huis kan bij mensen leiden tot geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, droge ogen en gebarsten lippen. Houten kozijnen, meubels en vloeren kunnen uitdrogen en barsten.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kunnen schimmels veroorzaken. Hout neemt het vocht op, zet uit en gaat rotten. Rottend hout en schimmels zorgen voor een onprettige geur in huis en mensen kunnen last krijgen van benauwdheid, allergie en reumatische klachten.
Wat is ideaal voor mijn huis?
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Om dit te kunnen meten koop je bij de bouwmarkt een handige hygrometer.
Ventilatie is essentieel
Om de luchtvochtigheid te optimaliseren, kun je verschillende maatregelen nemen. Probeer wasgoed zo min mogelijk binnenshuis te drogen te hangen. Ook kunnen sommige planten helpen de luchtvochtigheid te reguleren. Als de lucht in huis erg droog is, kun je een of meerdere bakjes water in de buurt van de verwarmingsradiator plaatsen.
Een huis dat goed geventileerd is, heeft doorgaans de beste luchtvochtigheid. Zorg dus dat alle ruimtes in huis regelmatig gelucht worden door deuren en ramen open te zetten. Zeker na het douchen of koken. Maar af en toe luchten is niet voldoende om de luchtvochtigheid je huis te optimaliseren. Om te zorgen dat de woning 24 uur per dag goed geventileerd wordt, is een bouwkundige aanpassing eigenlijk beter.
Dé permanente oplossing voor vochtproblemen in huis
Schrijver Systeem helpt. Door het plaatsen van Schrijver Systeem muurelementen, wordt je woning permanent geventileerd en zal de luchtvochtigheid in je huis stabiliseren. De installatie is snel en eenvoudig te regelen en daarna heb je er geen onderhoud meer aan. En het belangrijkste: jaarlijks scheelt het je tot wel 10 emmers water waar je geen last meer van hebt! Lees over de werking van Schrijver Systeem muurelementen.