Vocht in de spouwmuur
05 oktober 2023 
2 min. leestijd

Vocht in de spouwmuur

Vocht in de spouwmuur is een veelvoorkomend probleem in veel Nederlandse huizen. Dit kan leiden tot schimmelvorming, een verminderd wooncomfort en zelfs structurele schade aan het gebouw. Om de woning te behouden en verdere schade te voorkomen, is het cruciaal om te begrijpen waar dit vocht vandaan komt en hoe het kan worden aangepakt.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een specifieke bouwtechniek waarbij twee parallelle muren worden gebouwd met een ruimte of 'spouw' ertussen. Deze constructie wordt al decennia in Nederland gebruikt en biedt verschillende voordelen. Ten eerste dient de spouw als een vorm van thermische isolatie, wat helpt om de woning warm te houden in de winter en koel in de zomer. Ten tweede biedt het een barrière tegen doorslaand vocht, dat kan optreden wanneer regen tegen de buitenmuur slaat en probeert naar binnen te dringen. Door deze spouw wordt voorkomen dat vocht rechtstreeks naar de binnenmuur kan migreren, waardoor de woning droog blijft.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De oorzaken van vocht in de spouwmuur

De buitenmuur kan verzadigd raken met vocht na langdurige regenval, wat uiteindelijk kan doorsijpelen naar de spouwmuur. Binnenshuis kan warme lucht condenseren in de koude spouw, wat vochtvorming bevordert. Onbedoeld puin of bouwafval dat tijdens de bouw in de spouw is achtergebleven, kan leiden tot brugvorming, waardoor vocht gemakkelijk tussen de binnen- en buitenmuren kan bewegen. Daarnaast kunnen scheuren of gaten in de buitenmuur, vaak veroorzaakt door externe factoren of natuurlijke slijtage, het gemakkelijker maken voor vocht om de spouw binnen te dringen.

De gevolgen van vocht in de spouwmuur

Vocht in de spouwmuur creëert een ideale omgeving voor schimmelgroei, wat kan resulteren in gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen en allergieën. Esthetisch kunnen muren tekenen van vocht vertonen zoals afbladderende verf of beschadigd stucwerk. Als dit niet wordt aangepakt, kan aanhoudend vocht het bouwmateriaal aantasten, wat leidt tot een afname van de structurele integriteit van de woning. Bovendien kunnen huiseigenaren merken dat hun stookkosten toenemen als gevolg van het vochtige binnenklimaat.

Het vocht in de spouwmuur oplossen

Om het vochtprobleem effectief aan te pakken, moet eerst de onderliggende oorzaak worden geïdentificeerd. Schrijver Vochtbestrijding® voert professionele inspecties uit om de bron van het probleem vast te stellen. Het reinigen van de spouw kan essentieel zijn als brugvorming de boosdoener is. Het afdichten van scheuren en het herstellen van gaten in de buitenmuur is een andere noodzakelijke stap. Isolatie van de spouwmuur kan helpen om vocht buiten te houden en tegelijkertijd de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren. Daarnaast kunnen waterafstotende behandelingen en verbeterde ventilatiesystemen bijdragen aan het verminderen van het risico op vochtvorming.

Schrijver Vochtbestrijding® biedt de oplossing

Geconfronteerd met vocht in de spouwmuur? Schrijver Vochtbestrijding® staat klaar met de expertise en oplossingen die nodig zijn om uw woning te beschermen. Neem contact met ons op voor een gedetailleerde inspectie en deskundig advies over de beste manier om het vocht in uw spouwmuur aan te pakken.