Relatieve luchtvochtigheid in huis
27 september 2023 
2 min. leestijd

Relatieve luchtvochtigheid in huis

Wanneer we het hebben over het binnenklimaat van onze woning, is de term 'relatieve luchtvochtigheid' er een die niet mag worden vergeten. Deze term, vaak aangeduid met de afkorting RL, speelt een cruciale rol in ons wooncomfort en onze gezondheid.

Wat is de relatieve luchtvochtigheid?

Relatieve luchtvochtigheid (RL) verwijst naar de hoeveelheid waterdamp die aanwezig is in de lucht, uitgedrukt als een percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die die lucht kan bevatten bij een specifieke temperatuur en druk. Met andere woorden, als de RL 50% is bij 20°C, betekent dit dat de lucht de helft bevat van de totale hoeveelheid vocht die het kan vasthouden bij die temperatuur.

Waarom is de relatieve luchtvochtigheid in huis belangrijk?

De RL in een huis heeft invloed op zowel de gezondheid van de bewoners als het comfort van de leefomgeving. Een te hoge RL kan leiden tot schimmelgroei en een toename van huisstofmijten, wat allergieën en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Daarnaast kan overmatig vocht ook schade toebrengen aan het interieur van het huis, zoals houten meubels en vloeren.

Aan de andere kant kan een te lage RL leiden tot droge huid, geïrriteerde ogen en luchtwegen, en kan het de verspreiding van virussen zoals het griepvirus vergemakkelijken. Houten voorwerpen en muziekinstrumenten kunnen krimpen of barsten bij lage vochtigheid.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe kun je de relatieve luchtvochtigheid (RL) meten in huis?

Het meten van de RL in uw huis is eenvoudig en toegankelijk dankzij apparaten genaamd hygrometers. Er zijn verschillende soorten hygrometers beschikbaar, van analoge tot digitale modellen. Digitale hygrometers zijn vaak nauwkeuriger en kunnen naast de RL ook de temperatuur weergeven. Voor de beste resultaten wordt aangeraden om metingen in verschillende kamers uit te voeren, aangezien de luchtvochtigheid kan variëren van ruimte tot ruimte.

Wat te doen als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is?

Wanneer de RL in uw huis consequent te hoog is, zijn er diverse methoden beschikbaar om deze onder controle te krijgen. Een daarvan is regelmatig ventileren, voornamelijk in ruimtes zoals de badkamer en keuken waar veel vocht wordt geproduceerd. Dit draagt bij aan het verminderen van de vochtigheidsgraad. Ook het gebruik van luchtontvochtigers, speciaal ontworpen om overtollig vocht uit de lucht te halen, kan buitengewoon effectief zijn, vooral in vochtige kelders of ruimtes met een hoge RL. Daarnaast kunnen bepaalde kamerplanten, zoals varens en vredeslelies, overtollig vocht uit de lucht absorberen. Een andere efficiënte manier om vochtproblemen te bestrijden is door goede isolatie toe te passen, waardoor vocht, vooral tijdens regenachtige periodes, buiten wordt gehouden.

Mocht u zich nog steeds zorgen maken over de luchtvochtigheid in uw woning, dan is het raadzaam een specialist te raadplegen voor begeleiding in het kiezen van passende oplossingen.

Het bereiken en behouden van een optimale relatieve luchtvochtigheid

Een aanhoudend hoge luchtvochtigheid in uw woning kan wijzen op onderliggende vochtproblemen. Manifestaties hiervan zijn vaak zichtbaar als schimmel op de muren, een doordringende muffe lucht of vochtplekken die zich beginnen te vormen. Wanneer dergelijke symptomen zich voordoen, is het cruciaal om snel actie te ondernemen.

Schrijver Vochtbestrijding® heeft meer dan drie decennia ervaring in het diagnosticeren en aanpakken van vochtgerelateerde problemen. Ons deskundig team komt met plezier bij u over de vloer voor een grondige en kosteloze vochtmeting. Zo identificeren we snel de kern van het probleem. Eenmaal de oorzaak vastgesteld, ontwikkelen we een op maat gemaakte, duurzame oplossing om uw woning weer in topconditie te krijgen en ervoor te zorgen dat u geniet van een gezonde en evenwichtige luchtvochtigheid.