De ramen beslaan aan de binnenkant van het huis
04 november 2023 
2 min. leestijd

De ramen beslaan aan de binnenkant van het huis

Merk je dat de ramen in je huis vaak aan de binnenkant bedampen? Geen zorgen, dit is een veelvoorkomend verschijnsel in Nederlandse huishoudens. Doorgaans is dit een teken van een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Als expert in vochtbestrijding staan wij klaar om je enkele praktische adviezen te bieden die kunnen helpen om het condensniveau in je huis te verlagen. Bij een relatieve luchtvochtigheid binnenshuis van 70 tot 80 procent, kan er echter meer aan de hand zijn dan alleen condensvorming. Onze suggesties zijn gericht op het terugdringen van de vochtigheid, maar bij ernstigere vochtproblemen, zoals vocht dat door muren slaat of opstijgend vocht, raden we aan om professionele hulp te zoeken. Vochtbestrijding Schrijver heeft 35 jaar ervaring en biedt maatwerkoplossingen voor jouw specifieke situatie, zodat je huis weer voorzien is van droge en schone ramen.

Condensatievocht als oorzaak voor ramen die beslaan aan de binnenkant in huis.

Het is een bron van ergernis: ramen die aan de binnenkant bedampen. Om dit probleem effectief aan te pakken, is inzicht in de oorzaak essentieel. Het staat bekend als condensatie, een verschijnsel dat optreedt wanneer warme, vochtige binnenlucht de koude oppervlakte van een raam raakt. Bij deze afkoeling kan de lucht minder vocht vasthouden, wat resulteert in minuscule waterdruppeltjes op het glas en zo een beslagen effect creëert. De aanleiding voor condensatie is divers, denk aan onvoldoende luchtcirculatie, een hoge vochtigheidsgraad in de woning, activiteiten zoals koken en douchen, of simpelweg de ademhaling. Gelukkig kun je aangedampte ramen vermijden door effectieve ventilatie te waarborgen, vochtproblemen in je huis aan te pakken, luchtontvochtigers te gebruiken en vochtproducerende bezigheden te beperken.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hier zijn vijf strategieën om het beslaan van de binnenkant van je ramen tegen te gaan:

Een stabiele warmte in huis onderhouden: Zorg voor een constante binnentemperatuur om te voorkomen dat vochtige lucht condenseert op de koudere ramen. Een gelijkmatig verwarmd huis is vooral belangrijk tijdens de koudere periodes.

Ramen isoleren: Verminder temperatuurverschillen en voorkom condensvorming door je ramen goed te isoleren. Overweeg investeringen in dubbel glas of het aanbrengen van tochtstrips.

Huishoudelijke vochtbronnen beheren: Dagelijkse activiteiten zoals koken en wassen kunnen bijdragen aan de luchtvochtigheid in je woning. Gebruik ventilatoren, droog was buiten en vermijd binnen roken om de vochtigheid te beheersen.

Inzetten van luchtontvochtigers: Plaats luchtontvochtigers in ruimtes waar veel vocht is, zoals de keuken of badkamer, om de luchtvochtigheid te controleren en het beslaan van de ramen te voorkomen.

Ventilatie bevorderen: Door regelmatig frisse lucht je huis in te laten, kan vochtige lucht ontsnappen. Dit is vooral van belang na vochtintensieve activiteiten zoals koken of douchen.

Schrijver Vochtbestrijding is jouw partner in de strijd tegen condensatievocht.

Wanneer je te maken hebt met aanhoudend condensvocht, kan het raadzaam zijn om een expert in vochtwering te raadplegen. Bij ons kun je terecht voor een gratis analyse van vocht in je woning en we bieden je professioneel advies voor een doeltreffende aanpak. Veelal ligt de bron van een hoge vochtigheid in huis bij problemen met vocht in de muren, zoals vocht dat binnendringt of optrekt. Beslagen ramen zijn slechts een symptoom van wat een groter vochtprobleem kan zijn, dat ook kan leiden tot schimmelgroei, houtrot zoals huiszwam, een onaangename geur en zelfs gezondheidsklachten. Door op tijd de hulp van Schrijver Vochtbestrijding in te schakelen, kun je erger voorkomen en je wooncomfort aanzienlijk verhogen. Onze deskundigen zijn uitstekend uitgerust om vochtuitdagingen aan te gaan, en zorgen voor een duurzame verbetering van je leefomgeving.

Aarzel niet en vraag om een gratis vochtmeting

Zit je met vragen over de aanhoudende hoge luchtvochtigheid in je huis of de reden waarom de ramen beslaan aan de binnenkant van het huis? Neem dan zonder aarzelen contact op met Schrijver Vochtbestrijding®. Onze 35 jaar expertise zetten we graag in voor een professionele analyse van het vocht in jouw woning. We komen bij je langs om de precieze oorzaak van jouw vochtproblemen te achterhalen en om een effectieve oplossing op maat te bespreken.