Hoe ontstaat schimmel in huis?
01 maart 2023 
2 min. leestijd

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmelvorming in huis is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen kan leiden tot schade aan het interieur van het huis, maar ook tot gezondheidsproblemen. Schimmel gedijt goed op vochtige plaatsen en kan op verschillende oppervlakken groeien, zoals muren, plafonds, vloeren, meubels en stoffen. Het is belangrijk om te begrijpen dat schimmel niet alleen een cosmetisch probleem is, maar ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met allergieën, astma of een zwak immuunsysteem. Om schimmelgroei te voorkomen, moet je de oorzaak van het vochtprobleem aanpakken. De meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen zijn condensatievocht, doorslaand vocht en optrekkend vocht.

Schimmel als gevolg van condensatievocht

Wanneer warme lucht afkoelt, kan dit leiden tot condensatie. Dit verschijnsel is vaak duidelijk zichtbaar tijdens het koken. Als er onvoldoende ventilatie in de keuken is, zal het raam beslaan omdat het de koudste plek in de ruimte is. Badkamers hebben ook te maken met condensatie tijdens het douchen. De warme stoom zal neerslaan op de koude tegels in de badkamer. Zolang er echter voldoende ventilatie is, is dit geen probleem omdat het opgehoopte vocht de ruimte kan verlaten. Het is belangrijk om een goede ventilatie te hebben en regelmatig een raam open te zetten in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer, om schimmelvorming te voorkomen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Doorslaand vocht is de oorzaak van schimmel op de muur

Schimmelproblemen door condensatievocht zijn meestal gemakkelijker te herkennen dan door doorslaand vocht. Doorslaand vocht wordt vaak veroorzaakt door scheuren in de buitenmuur, waardoor vocht naar binnen kan sijpelen en schimmelvorming op de binnenmuur kan veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak van doorslaand vocht aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Dit kan worden gedaan door scheuren in de buitenmuur te repareren en ervoor te zorgen dat de muur goed geïsoleerd is. Als er schimmel wordt gevonden, moet dit worden behandeld om verdere verspreiding te voorkomen. Schakel een vochtbestrijding specialist in om het probleem op te lossen en zorg ervoor dat er goede ventilatie en verwarming aanwezig zijn om de luchtvochtigheid te verminderen.

Schimmel wordt veroorzaakt door optrekkend vocht

Optrekkend vocht en schimmel in huis komen vaak voor in oudere woningen omdat ze niet zijn voorzien van een 'vochtscherm'. Dit maakt grondvocht vrij spel in de woning, wat door de muren wordt opgezogen en vochtplekken veroorzaakt. Nieuwere bouwtechnieken voorkomen dit probleem. Het is belangrijk om optrekkend vocht te behandelen om gezondheidsproblemen te voorkomen en schade aan de woning te verminderen. Het vervangen van aangetaste materialen, injecteren van de muren of het aanbrengen van een vochtscherm zijn mogelijke oplossingen.

Schimmel op de muur voorkomen met gepatenteerde muurelementen

Schrijver Vochtbestrijding biedt gepatenteerde muurelementen die vocht- en schimmelproblemen oplossen door de muren te laten drogen en vocht snel af te voeren. Hierdoor kan er geen schimmel ontstaan. Neem contact op met Schrijver Systeem voor meer informatie over hoe je je huis schimmelvrij kunt houden. Het is belangrijk om vocht- en schimmelproblemen snel op te lossen, omdat ze kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën en luchtwegaandoeningen. Door het gebruik van Schrijver muurelementen kun je deze problemen voorkomen en je huis gezond houden.