Anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens last van vocht en schimmels
05 april 2019 
2 min. leestijd

Anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens last van vocht en schimmels

Als je denkt dat alleen woningbezitters die geen zin hebben om hun huis te netjes onderhouden last hebben van vocht en schimmels, dan heb je het mis. Volgens een grootschalig woononderzoek heeft 1,5 miljoen huishoudens op een of andere manier last van vocht of schimmel.

Vocht treft vooral de sociale huurder

Het probleem is het grootst bij oudere (sociale) huurwoningen van voor 1990 waar maar liefst een schokkende 41% last heeft van schimmel door vocht. Bij koopwoningen geeft 38% aan schimmel in de woning te hebben. En bij particuliere huurders ligt dat percentage op 21%.

Behalve de leeftijd van de woning, blijkt ook de ligging en het soort woning van invloed te zijn op schimmelproblemen. Schimmel door vocht blijkt meer voor te komen in stedelijke gebieden dan daarbuiten en meer in appartementen (flats) dan in eengezinswoningen. Daar lijkt een goed verklaring voor te zijn.

Slecht bouwbeleid vergroot kans op schimmel

In de jaren 60 was er een urgente behoefte aan meer betaalbare woonruimte in de grote steden. In rap tempo werden flats en appartementencomplexen uit de grond gestampt. Vervolgens was er in de jaren 80 sprake van een grootschalige stadsvernieuwing. Helaas koos men toen in verband met een economische crisis voor goedkope bouwmaterialen van lagere kwaliteit.

Uiteindelijk begon men vanaf 1974 de spouwmuren van huizen te isoleren. Ook deed in veel woningen vanaf eind jaren 70 de elektronische ventilatie zijn intrede en begonnen ernstige vochtproblemen geleidelijk aan af te nemen. Oudere woningen plukken echter nog steeds de zure vruchten van het historische bouwbeleid.

Hoe energiezuinig is jouw huis?

Sinds 1992 worden er bij de bouw van nieuwe woningen gelukkig strengere eisen gesteld op het gebied van isolatie en ventilatie. En in 2015 werd door de Rijksoverheid bepaald dat iedere woning een energielabel moet hebben dat inzichtelijk maakt hoe energiezuinig de woning is. Hierdoor werd de motivatie voor woningbouwverenigingen en huiseigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen veel sterker.

Gebrek aan kennis en geld

Toch blijft vochtwering een uitdaging voor veel mensen. Een gebrek aan adequate kennis is daarbij een probleem. Hoe zorg je voor voldoende ventilatie? Welke mogelijkheden heb je om je huis beter te isoleren. Welk onderhoud heeft je woning nodig en vooral wanneer, om je woning te beschermen tegen vocht. Veel particulieren weten het antwoord op deze vragen niet.

Daarnaast beschikt niet iedereen over de financiële middelen om dergelijke aanpassingen en onderhoudsbeurten te bekostigen. Huurders kijken naar hun woningbouwvereniging of huurbaas, maar ook die kan niet altijd alle bouwkundige problemen van hun pand zomaar oplossen. Hierdoor blijven mankementen die vochtoverlast veroorzaken ‘doorzeuren’ en loopt de schade alleen maar op.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schrijvers Systeem biedt eenvoudige en duurzame oplossing

Om vocht- en schimmelproblemen permanent op te lossen, kun je de woning voorzien van Schrijvers muurelementen. Deze ‘bouwstenen’ worden in de muur geplaatst en zorgen voor een continue toevoer van lucht die vochtdeeltjes laat verdampen voor ze condenseren. De installatie is eenvoudig en de oplossing is blijvend en onderhoudsarm.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.