Schimmel in huis voorkomen
03 maart 2023 
2 min. leestijd

Schimmel in huis voorkomen

Schimmel is een bijzonder vervelend probleem dat vaak in huizen voorkomt. Het kan namelijk zorgen voor gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en irritatie van de luchtwegen. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat er schimmel in huis ontstaat. Als er wel schimmel groeit, dan kan er ook nog eens een vieze geur ontstaan. Dit gebeurt als de schimmel op de muur gaat zitten. Maar soms groeit schimmel zelfs in de vloerbedekking, meubels of gordijnen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je schimmel in huis kunt voorkomen.

Tips om schimmel in huis tegen te gaan

Om schimmelvorming te voorkomen zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is door ramen en deuren regelmatig open te zetten. Vooral na het douchen of koken in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren.

Daarnaast is het belangrijk om vochtproblemen aan te pakken, zoals lekkages en vochtige muren. Zorg ervoor dat er geen water blijft staan in de badkamer of keuken en schakel een vochtbestrijder in als je vochtproblemen hebt.

Een schone en opgeruimde omgeving is ook belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. Maak regelmatig schoon en zorg ervoor dat er geen voedselresten of vuil blijft liggen in de keuken. Vergeet niet om de badkamer schoon te maken, vooral de douchecabine en het toilet.

De temperatuur in huis speelt ook een rol bij schimmelvorming. Houd de temperatuur in vochtige ruimtes zoals de badkamer tussen de 18 en 20 graden Celsius. Schimmel groeit het beste bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius, dus houd het niet te warm in huis.

Een hoge luchtvochtigheid kan ook bijdragen aan schimmelvorming, dus zorg ervoor dat de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ligt. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten en gebruik eventueel een luchtontvochtiger als dat nodig is.

Tot slot, laat natte spullen zoals handdoeken en kleding niet te lang liggen en hang ze op om te drogen. Zorg ervoor dat er geen vochtige spullen in afgesloten ruimtes blijven liggen, zoals een wasmand in een afgesloten badkamer.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schimmel in huis verwijderen

Schimmel in huis is echt vervelend en kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot allergische reacties, ademhalingsproblemen en irritaties aan je ogen, neus en keel. Dus, het is belangrijk om het zo snel mogelijk te verwijderen. Je moet eerst de bron van vocht vinden en oplossen, omdat schimmel gedijt in vochtige omgevingen. Nadat je het vochtprobleem hebt opgelost, kun je de schimmel verwijderen met een oplossing van water en bleekmiddel of met een commercieel schimmelverwijderingsproduct. Vergeet niet om jezelf te beschermen met beschermende kleding en een masker om de schimmelsporen en het bleekmiddel te vermijden.

Trouwens, zorg ervoor dat je de kamer goed ventileert terwijl je de schimmel verwijdert. En gooi alle materialen weg die niet gereinigd kunnen worden en was kleding en textiel grondig om ervoor te zorgen dat alle schimmelsporen zijn verwijderd. Als je snel en effectief handelt, kun je schimmel in huis verwijderen en de gezondheid van jou en jouw familie beschermen.

Los vochtproblemen op met een vochtbestrijding specialist

Hoewel het misschien verleidelijk is om zelf schimmel van de muur te halen, is het belangrijk om eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken om te voorkomen dat het terugkomt. Een specialist in vochtbestrijding, zoals Schrijver Vochtbestrijding, kan het probleem correct diagnosticeren en oplossen, waardoor de kans op schimmelvorming op de muur wordt verminderd. Schimmel kan niet alleen slecht zijn voor de gezondheid, maar kan ook de structuur van het gebouw aantasten. Daarom is het verstandig om een professionele vochtbestrijding specialist in te huren voor een blijvende oplossing.