Natte ramen aan de binnenkant van het huis
05 oktober 2023 
1 min. leestijd

Natte ramen aan de binnenkant van het huis

Het fenomeen van beslagen ramen aan de binnenzijde van huizen is een verschijning die vooral in de koudere maanden de kop opsteekt. Terwijl dit fenomeen in eerste instantie misschien slechts als een ongemak of een esthetisch probleem lijkt, gaat het veel verder dan dat. Behalve het belemmeren van het zicht, vormt het ook een ideale omgeving voor schimmelgroei, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de bewoners. Voordat we effectieve oplossingen kunnen implementeren, is het van essentieel belang de onderliggende oorzaken te doorgronden.

Mogelijke oorzaken die natte ramen veroorzaken

Binnen een huishouden produceert warme lucht vaak vocht, zoals tijdens dagelijkse activiteiten als koken, douchen en ademen. Als deze warme, vochtige lucht in aanraking komt met koudere oppervlakken, zoals een raam, condenseert het vocht. Moderne huizen zijn ontworpen om zoveel mogelijk energie te besparen, wat vaak betekent dat ze zeer goed geïsoleerd zijn. Ironisch genoeg kan dit soms resulteren in een onvoldoende ventilatie, wat een toename van vocht in de woning veroorzaakt. Een extra uitdaging komt voort uit huizen met enkel glas; zonder de isolatievoordelen van dubbel of triple glas worden ze een hotspot voor condensvorming.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Natte ramen aan de binnenkant van het huis verhelpen

Het aanpakken van dit vochtprobleem vereist een multifunctionele benadering. Een cruciale eerste stap is het waarborgen van een adequate ventilatie in de woning, wat kan betekenen dat je vaker ramen opent, ventilatieroosters gebruikt of zelfs investeert in een mechanisch ventilatiesysteem. Overwegen om over te stappen op dubbel of triple glas kan zowel de condensatie verminderen als de energie-efficiëntie verbeteren. Voor huizen die al last hebben van hoge vochtigheidsniveaus kan een luchtontvochtiger wonderen doen. En altijd, als er zich condens vormt, is het noodzakelijk deze snel te verwijderen en de bron van overtollig vocht aan te pakken.

Vochtproblemen in huis? Schakel een vochtbestrijder in.

Mocht je ondanks je inspanningen nog steeds kampen met aanhoudende vochtproblemen, dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Het preventief aanpakken van deze problemen is cruciaal, vooral om schade aan je gezondheid en woning te voorkomen.

Bij Schrijver Vochtbestrijding® hebben we jarenlange ervaring met het oplossen van vochtproblemen. Wij zorgen ervoor dat de symptomen, zoals natte ramen, schimmelvorming en die onaangename muffe geur, voorgoed verdwijnen. Geïnteresseerd in onze duurzame en milieuvriendelijke aanpak? Aarzel niet om contact op te nemen of een gratis vochtmeting aan te vragen.