Schimmel verwijderen met soda
02 juli 2023 
3 min. leestijd

Schimmel verwijderen met soda

Schimmel van muren verwijderen kan op verschillende manieren. Eén methode is het gebruik van soda. Het is echter belangrijk om op te merken dat bij hardnekkige en terugkerende schimmelproblemen het verstandig is een specialist in vochtbestrijding in te schakelen. Dit voorkomt dat de schimmel na het gebruik van soda weer terugkomt. Schrijver Vochtbestrijding heeft meer dan 35 jaar ervaring in het aanpakken van vochtproblemen in huis en het voorkomen van schimmel op muren. We weten dat het niet voldoende is om alleen de schimmel te verwijderen, maar dat het essentieel is om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. In dit artikel vind je meer informatie over het verwijderen van schimmel met soda.

Waarom is soda geschikt om schimmel te verwijderen?

Soda is geschikt om schimmel te verwijderen vanwege zijn schimmelwerende eigenschappen. Het heeft de mogelijkheid om schimmelgroei te remmen en te voorkomen. Daarnaast is soda een natuurlijk en niet-toxisch middel, wat betekent dat het veilig kan worden gebruikt in huishoudelijke omgevingen. Het is een betaalbare en gemakkelijk verkrijgbare oplossing die effectief kan zijn bij het verwijderen van schimmel van verschillende oppervlakken. Door zijn veelzijdigheid en milde eigenschappen is soda een populaire keuze bij het bestrijden van schimmelproblemen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Het stappenplan om schimmel te verwijderen met soda

Stap 1: Veiligheidsmaatregelen
Draag beschermende handschoenen, een veiligheidsbril en een masker om jezelf te beschermen tegen de schimmelsporen tijdens het schoonmaken.

stap 2: Meng de soda-oplossing
Neem een emmer en meng 1 deel soda met 4 delen water om een pasta te maken. Roer grondig totdat de soda volledig is opgelost.

Stap 3: Breng de soda-pasta aan
Gebruik een borstel, een spons of een doek om de soda-oplossing gelijkmatig aan te brengen op de schimmelplekken. Zorg ervoor dat je alle schimmel volledig bedekt.

Stap 4: Laat het inwerken
Laat de soda-oplossing 10 tot 15 minuten op de schimmel zitten. Dit geeft de soda de tijd om zijn schimmelwerende eigenschappen te activeren en de schimmel aan te pakken.

Stap 5: Schrob de schimmel weg
Gebruik opnieuw de borstel, spons of doek om de schimmel zachtjes weg te schrobben. Maak circulaire bewegingen en oefen matige druk uit, maar zorg ervoor dat je geen schade toebrengt aan het oppervlak.

Stap 6: Spoel grondig af
Spoel het behandelde gebied grondig af met schoon water om alle restanten van de soda-oplossing en de losgekomen schimmelsporen te verwijderen. Gebruik indien nodig een spons of doek om het afspoelen te vergemakkelijken.

Stap 7: Droog het oppervlak
Zorg ervoor dat het behandelde oppervlak volledig droog is om verdere schimmelgroei te voorkomen. Gebruik een droge doek of laat het vanzelf drogen. Zorg ook voor voldoende ventilatie om het droogproces te versnellen.

Stap 8: Controleer en herhaal indien nodig
Controleer na het drogen of er nog schimmelresten zijn. Indien nodig, herhaal het proces van het aanbrengen van de soda-oplossing en het schrobben totdat de schimmel volledig is verwijderd.

5 tips om schimmel te verwijderen met soda:

  1. Maak een dikke pasta: Meng de soda met water tot je een dikke pasta krijgt. Een dikkere consistentie zorgt ervoor dat de pasta beter aan de schimmel hecht en langer blijft zitten.
  2. Laat de pasta langer inwerken: In plaats van de standaard 10-15 minuten, laat je de soda-pasta iets langer inwerken op de schimmel. Dit geeft de soda meer tijd om de schimmel effectief aan te pakken.
  3. Gebruik een oude tandenborstel: Voor moeilijk bereikbare plekken of kleinere oppervlakken kan het handig zijn om een oude tandenborstel te gebruiken. Hiermee kun je de soda-pasta nauwkeurig aanbrengen en de schimmel grondig schrobben.
  4. Voeg azijn toe: Voor extra schimmelwerende kracht kun je een beetje azijn toevoegen aan de soda-oplossing. Azijn heeft ook schimmelwerende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van de schimmel.
  5. Ventileer goed: Zorg tijdens het schoonmaken voor voldoende ventilatie in de ruimte. Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en de schimmelsporen te verdrijven. Dit minimaliseert het risico op hergroei van schimmel.

Met deze handige tips kun je effectief schimmel verwijderen met soda en het schoonmaakproces optimaliseren. Vergeet niet om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van handschoenen en beschermende kleding, en zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het schoonmaken.

Wat als de schimmel keer op keer terugkomt?

Als schimmel steeds weer terugkomt, is het verstandig om contact op te nemen met een vochtbestrijding specialist. Schrijver Vochtbestrijding heeft meer dan 35 jaar ervaring in het voorkomen van schimmel op muren. We maken gebruik van gepatenteerde muurelementen die de muren van binnenuit drogen. Als er aanzienlijke schimmelgroei op de muur is, kun je bij ons terecht voor advies en een gratis vochtmeting. Onze experts komen graag bij je langs om het vochtgehalte in huis en in de muur te meten. Op basis van deze meting kunnen we de oorzaak van het vochtprobleem vaststellen en passende oplossingen bieden om schimmelvorming effectief te voorkomen. Neem contact met ons op voor professioneel advies en een duurzame oplossing tegen terugkerende schimmel.