Hoe ontvochtig ik mijn huis?
01 juni 2023 
2 min. leestijd

Hoe ontvochtig ik mijn huis?

Er zijn diverse methoden om een huis te ontvochtigen en de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau te houden. Het voorkomen van schimmel, loslatend behang en stucwerk is essentieel. Bovendien kan een hoge luchtvochtigheid leiden tot onaangename geuren in huis. In dit artikel bespreken we effectieve manieren om je huis te ontvochtigen en de luchtvochtigheid te verlagen. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een weerstation of een hygrometer, die je eenvoudig kunt aanschaffen bij een bouwmarkt of online. Mocht je behoefte hebben aan meer advies, neem dan gerust contact met ons op voor een gratis vochtmeting.

Hoe weet je of je huis ontvochtigd moet worden?

Hoe kun je bepalen of je huis ontvochtiging nodig heeft? Over het algemeen is het ideaal om de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% te houden. Als de luchtvochtigheid lager is dan 40%, dan is het te droog in huis. Als de luchtvochtigheid in huis 60% of hoger is, dan is het te vochtig en kan het nodig zijn om je huis te ontvochtigen.

Als je merkt dat de luchtvochtigheid snel weer te hoog wordt, zelfs nadat je al maatregelen hebt genomen, is het verstandig om een specialist in vochtbestrijding in te schakelen. Dit kan wijzen op een vochtprobleem in huis. Met behulp van een vochtbestrijding specialist kan de oorzaak van het vochtprobleem snel worden vastgesteld en kan er gezocht worden naar een passende oplossing.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Beter ventileren in je woning

Een effectieve manier om je huis te ontvochtigen is door beter te ventileren. Door regelmatig ramen en deuren open te zetten, kan vochtige lucht ontsnappen en frisse lucht naar binnen stromen. Zorg voor een goede luchtcirculatie door gebruik te maken van ventilatoren. Ventileer vooral vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en wasruimte. Het verbeteren van de ventilatie in je huis kan helpen om de luchtvochtigheid te verminderen en een gezondere leefomgeving te creëren.

Maak gebruik van luchtontvochtigers in huis

Een andere effectieve methode om je huis te ontvochtigen is door gebruik te maken van luchtontvochtigers. Deze apparaten halen vocht uit de lucht en helpen zo de luchtvochtigheid te verlagen. Plaats luchtontvochtigers in vochtige ruimtes zoals de kelder, badkamer of wasruimte. Zorg ervoor dat je de luchtontvochtiger regelmatig leegt en schoonmaakt volgens de instructies van de fabrikant. Door luchtontvochtigers te gebruiken, kun je het vochtgehalte in je huis onder controle houden en een comfortabele en gezonde leefomgeving creëren.

Repareer lekkages in en rondom het huis

Het repareren van lekkages is van groot belang bij het ontvochtigen van je huis, omdat lekkages vochtproblemen kunnen veroorzaken. Controleer regelmatig op lekkende leidingen, daken of ramen in je huis en repareer ze zo snel mogelijk. Lekkages dragen bij aan vochtophoping en verhogen de luchtvochtigheid in je woning. Door lekkages aan te pakken en te repareren, kun je vochtproblemen voorkomen en krijg je een drogere leefomgeving.

Verminder het aantal vochtbronnen in je woning

Een eenvoudige maar effectieve methode om je huis te ontvochtigen is het verminderen van vochtbronnen. Neem bijvoorbeeld kortere douches en gebruik afzuigventilatoren om de vochtige lucht af te voeren. Daarnaast is het nuttig om deksels op pannen te leggen tijdens het koken, waardoor de hoeveelheid vocht die in de lucht vrijkomt wordt verminderd. Door het nemen van deze eenvoudige maatregelen kun je de controle over de luchtvochtigheid in je huis behouden.

Het ontvochtigen van mijn huis heeft niet gewerkt

Het ontvochtigen van mijn huis heeft geen resultaat opgeleverd. Als de eerdergenoemde tips niet hebben geholpen of als de luchtvochtigheid snel weer te hoog wordt, kan er sprake zijn van een vochtprobleem in huis of in de muren. In Nederland komen vaak voorkomende vochtproblemen zoals optrekkend vocht, doorslaand vocht of overmatig condensatievocht voor. Deze problemen hebben vervelende gevolgen, zoals schimmelvorming, een muffe geur, loslatend behang of zelfs schimmel in gordijnen.

Als je definitief van je vochtprobleem af wilt, is het verstandig om contact op te nemen met Schrijver Vochtbestrijding® voor een deskundige en tevens kosteloze vochtmeting. Na de meting wordt de oorzaak snel vastgesteld en kunnen we samen met jou naar een passende oplossing zoeken. Met meer dan 35 jaar ervaring in het ontvochtigen van huizen en het verlagen van de luchtvochtigheid, hebben we al duizenden muren weer droog gekregen. We staan graag voor je klaar om te helpen.