Met spouwmuurisolatie zit je er warmpjes bij! Maar ook vochtig?

Het woord ‘spouwmuur’ komt niet dagelijks over je lippen. Waarschijnlijk ben je sowieso niet zo mee bezig wat er eigenlijk tussen je muren gebeurt. Dat is doorgaans ook niet nodig gelukkig. Toch kunnen problemen in je spouwmuur voor een hoop onaangename verrassingen zorgen. Vocht, kou en schimmel, om maar iets te noemen.

Wat is een spouwmuur eigenlijk?

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee evenwijdige delen, namelijk een buiten- en binnenmuur. De tussenruimte (‘spouw’ genoemd) van beide muren is ca. 6 cm. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft tevens een isolerende functie waardoor de kou buiten blijft en de warmte binnen.

Spouwmuren werden tussen 1920 en 1980 flink populair bij architecten en aannemers en bijna ieder huis uit deze bouwperiode is dan ook voorzien van spouwmuren. Het is de perfecte manier om je huis te beschermen tegen vocht en kou, zo dacht men.

Gooi vol die muur!

Inmiddels heeft voortschrijdend inzicht geleid tot een nieuwe aanvulling (lees: opvulling): namelijk, spouwmuurisolatie. De vochtwerende werking van de ‘holle’ spouwmuur bleek namelijk toch minder goed te werken dan gedacht. Bij flinke stortregens sloeg het regenwater alsnog over naar de binnenmuur.  En ook in koude periodes was de isolerende werking niet altijd voldoende. 

De gedachte ontstond om deze spouwmuren vol te gooien met isolerend materiaal. Lekker warm natuurlijk, maar het heeft ook consequenties.

Spouwmuurisolatie: lekker warm… en vochtig?

Een spouwmuur heeft in de eerste plaats als functie, het warm houden van de woning wat resulteert in minder stookkosten. Bovendien voorkomt een spouwmuur dat regenwater van de binnenmuur overslaat op de binnenmuur. Allemaal voordelen. Heeft het dan geen consequenties? Ja, toch wel. Wanneer een woning dat is geïsoleerd, voorkomt dat leefvocht van binnenuit naar buiten kan. De woning wordt in feite hermetisch afgesloten wat leidt tot vochtproblemen. Daarom is het goed om de onderstaand checklist te doorlopen voordat je spouwmuurisolatie laat aanbrengen.

Checklist bij spouwmuurisolatie

Er is wel een aantal punten waar je op moet letten voordat je de spouw laat vullen:

  • Het klinkt misschien als een open deur, maar check of je spouwmuur niet toevallig al geïsoleerd is. Vanaf een bepaald moment zijn aannemers namelijk de spouw al tijdens de bouw van een huis gaan isoleren. Is jouw woning gebouwd rond 1980, dan kan er wellicht al isolatiemateriaal aanwezig zijn in de muur. De vraag is dan alleen of dit nog voldoet of inmiddels aan vervanging toe is.
  • Zorg dat de ruimte tussen de muren goed schoon is. Cementresten, verbrokkelde steen of andere rommel maakt dat de muur niet goed geïsoleerd kan worden. Dit kan op den duur ook voor vochtproblemen zorgen. Laat een professional dit voor u nakijken en oplossen alvorens de muren te vullen.
  • Laat de buitenmuur ook controleren. Veel vochtproblemen ontstaan door vochtdoorslag van buiten door gebrekkig onderhoud aan de voegen. Laat de voegen opnieuw vullen en de muur daarna impregneren. Zo weet u zeker dat er geen vocht terecht komt aan de binnenzijde van de muur.
  • Defecten aan dakgoten, waterkering rondom de kozijnen, houtwerk en afwateringspijpen dienen vooraf verholpen te zijn, om te zorgen dat regenwater niet via andere wegen alsnog in de muur terecht kunnen komen.
  • Bedenk dat spouwmuurisolatie de woning afsluit. Er zullen dus andere manieren moeten zijn om de woning te ventileren wat nodig is om de woning vochtvrij te houden. Een zeer geschikte oplossing zijn de ventilerende muurelementen Schrijver Systeem. De spouwmuurisolatie zorgt dat de woning behaaglijk warm blijft en de muurelementen houden de woning droog. Kortom, een ideale combinatie.

Vochtproblemen door spouwmuurisolatie los je op met Schrijver Systeem

Veel vocht- en schimmelproblemen worden veroorzaakt doordat spouwmuurisolatie voorkomt dat de woning  kan ventileren. Dit kan verholpen worden met de muurelementen van Schrijvers Systeem. Lees hoe jouw woning vochtvrij wordt door natuurlijke luchtstromen.