Vocht in huis? Herken de symptomen

Vochtproblemen oplossen en kiezen voor een gezond leefklimaat

begint bij een vochtvrij huis.

Vocht in huis

Problemen door vocht in huis

Lelijke vochtplekken in huis en vochtige buitenmuren zijn niet alleen heel storend, maar beïnvloeden ook je gezondheid en tasten de woning aan. Vocht in huis is daarom schadelijker dan je wellicht denkt. 


Met het Schrijver Systeem® wordt de luchtvochtigheid gestabiliseerd en voorkom je de deze vochtproblemen:


  • Gezondheidsklachten
  • Schade aan je woning
  • Onnodig hoge energiekosten

  


Vochtproblemen? herken de symptomen

Doe de checklist!

We hebben een checklist voor je gemaakt. Beantwoord de vragen hiernaast en we weten snel genoeg of jouw woning in aanmerking komt voor ons systeem.


Heb je meerdere vragen met JA beantwoord inclusief vraag 5? Dan raden wij je zeker aan om een GRATIS vochtmeting door ons te laten doen bij je thuis. Geheel vrijblijvend vertellen we je dan ook de mogelijkheden en het kostenplaatje.


Beantwoord onderstaande vragen met JA of NEE
1. Zijn er zichtbare vocht- of schimmelplekken op de muren te       zien?
2. Is er een witte waas op de bakstenen buiten? Of slaan de   bakstenen wit uit?
3. Ruikt het muf in of om het huis?
4. Helpen de vochtvreters die je hebt gebruikt niet of nauwelijks?
5. Heeft je woning of bedrijfspand spouwmuren of enkelsteens   muren?
6. Helpt het niet om de kilte uit huis te krijgen d.m.v. hoger te   stoken?
7. Blijft het vochtprobleem na ventilatie?
8. Vind je wel eens groepjes dode pissebedden in huis liggen?
9. Heb je het idee dat er vocht in het stukwerk zit?
10. Zijn de muren nageïsoleerd?

Maak nu een vrijblijvende afspraak

Ongedierte en schimmel in  huis door te veel vocht in huis

#1: Gezondheidsklachten

Een stabiele relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% is essentieel voor de gezondheid. Vochtproblemen in huis hebben een direct gevolg op de kwaliteit van de gezondheid. Een vochtige omgeving is namelijk de ideale kweekplaats voor schimmels en bacteriën. 

 

Schimmels en bacteriën

Ziektes die worden veroorzaakt door schimmels en overdraagbare infectieuze bacteriën en virussen worden geminimaliseerd bij een relatieve vochtigheid (Rv) tussen de 40 – 60%. Daarbij komt dat de grootte van de allergene mijtpopulatie en schimmels op de muren direct afhankelijk is van de Rv. Bij een waarde van 80% (en dit is vrij gebruikelijk in Nederlandse woningen) bereikt de mijtpopulatie een piek in de groei. Veel schimmels groeien bij waarden van 60% of meer. 


Daarnaast kunnen schadelijke chemicaliën (zoals stikstofdioxide, formaldehyde, zwavel en ozon) vrijkomen van bouwmaterialen als een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid.


Een uitgebreid overzicht van de verschillende gezondheidsklachten, zoals astma, eczeem, maar ook zilvervisjes allergie kan je teruglezen in dit artikel

Vochtschade voorkomen met luchtventilatiesysteem SchrijverSysteem

#2: Schade aan de woning

Droge muren blijven langer intact en isoleren beter dan vochtige muren. Dit merk je bijvoorbeeld als het voegwerk begint uit te hollen. Wanneer dit probleem te extreem wordt, zul je moeten investeren om de bouwkundige kwaliteit van de muur te bewaken. Met droge muren voorkom je deze vochtproblemen.


Lelijke binnenmuren en risico's met electriciteit

Niet alleen heeft vocht negatieve effecten op de buitenmuur, maar ook de binnenkant van de woning wordt zichtbaar aangetast. Er ontstaan schimmelplekken op muren en het behang hecht niet meer. Wanneer het opkruipend vocht zelfs schakelaars en wandcontactdozen bereikt, kan dit kortsluiting veroorzaken en in het meest ongunstige geval loopt je ernstig letsel op.


Constateer je dus vochtige plekken op muren? Wacht dan niet totdat het te laat is. Neem contact met ons op en laat de woning inspecteren op vochtproblemen.

#3: Onnodig hoge energiekosten

Hoe droger een muur is, des te lager zal de energievraag zijn. Een muur scheidt binnen van buiten en werkt daarbij als een isolator. Om te voorkomen dat de beoogde temperatuur die binnen wordt gewenst niet verloren gaat, is het noodzakelijk om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te bereiken. Hoe beter een muur in staat is om te isoleren des te lager zal het energieverbruik van het huishouden zijn.


Droge lucht is een uitstekende isolator

In een stenen muur zitten vele minuscule holtes die voor een goede isolatiewaarde zorgen. Maar zodra een muur zich volzuigt met vocht gaat de isolatiewaarde sterk achteruit. Het Schrijver Systeem® is in staat muren volledig uit te drogen, waardoor er een optimale isolatiewaarde ontstaat. Zijn de muren vochtig? Dan gaat dit ten koste van een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid bepaalt het leefcomfort in de woning. Is de luchtvochtigheid in huis te hoog, dan nemen muren, vloeren en meubels het vocht op. Hout zet uit waardoor vloeren kromtrekken en muren lelijke vlekken en schimmels vertonen. Ook hebben mensen het warmer dan normaal in een vochtige omgeving omdat ze de warmte niet goed kwijt kunnen.


Is de luchtvochtigheid te laag, dan merken mensen dat vaak aan een droge mond, geïrriteerde ogen of zelf huidklachten die kunnen optreden.   


De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis

Een prettig leefklimaat ontstaat bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Wanneer de waarden worden overschreden nemen de risico's op bovenstaande vochtproblemen toe.


Vocht in huis meten

Ongemerkt kan een woning te droog of te vochtig zijn omdat de beschreven vochtproblemen zich (nog) niet voordoen.

Toch zal vroeg of laat dit soort problemen de kop opsteken. In dit geval is voorkomen beter dan genezen en is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen door het vocht in de woning te (laten) meten.

Hygrometer

Vocht in huis is eenvoudig te meten met een hygrometer. Dit elektronisch apparaatje plaats je in de woning en geeft voortdurend de luchtvochtigheid aan in een percentage. Ze zijn te koop in de meeste doe-het-zelf-winkels voor ca. € 40,-.Vocht in huis meten doe je met een hygrometerSchrijver Systeem is dè oplossing voor vochtproblemen

Wil je permanent af van vochtproblemen in de woning? Neem contact op met Schrijver Systeem. Maak met ons een afspraak. Wij inspecteren de woning op luchtvochtigheid en doen een voorstel als dat nodig is.

arrow_drop_up arrow_drop_down