arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?
15 januari 2021 

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een gezonde leefomgeving voor u en uw gezin. De luchtvochtigheid kan grote impact hebben op het binnenklimaat van de woning. Zo voorkomt het bijvoorbeeld een muffe geur in huis. Elke dag produceren we liters vocht door het koken, douchen, wassen en ademen. Als het vocht geen uitweg kan vinden, zullen er vochtproblemen in huis ontstaan. Vochtproblemen gaan gepaard met gezondheidsklachten. Het is daarom belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten wordt gehouden.

Gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in huis.

Luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40 en 60 procent. Wanneer het boven de 60 procent uitkomt, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit kan ervoor zorgen dat er schimmels en bacteriën in huis ontstaan, wat de gezondheid kan aantasten. De gezondheidseffecten kunnen bijvoorbeeld bronchitis, astma of een verhoogde kans op allergieën veroorzaken. Als dit het geval is, moet de luchtvochtigheid in huis verlaagd worden.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Veelvoorkomende oorzaken van een hoge luchtvochtigheid.

Vochtproblemen ontstaan door opstijgend vocht, condensatievocht en/of lekkage. Opstijgend vocht dringt de woning binnen via funderingen, kruipruimten en spouwmuren. Condensatievocht is voornamelijk op koude materialen in huis te zien. Denk hierbij aan kozijnen, muren, spiegels en ramen. Tijdens condensatie slaat vocht over van dampvorm naar vloeibare druppels. De waterdamp is te zien tegen bijvoorbeeld een raam. Koken, wassen, douchen en ademen zijn voorbeelden van leefvocht. De bovenstaande punten in combinatie met een slechte ventilatie, zijn de veroorzakers van vochtproblemen in huis.

Wat kun je doen om de luchtvochtigheid in huis te verlagen?

Een stabiel luchtvochtigheidspercentage is erg belangrijk voor een gezond huishouden. Om de luchtvochtigheid te verlagen zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

  • Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
  • Ventileer: Houd vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en washokken droog. Doe een raampje open of maak gebruik van de ventilatie.
  • Ramen open. Even een raampje openzetten zorgt voor frisse lucht. Doe dit meerdere keren per dag, zodat de lucht door uw woning kan stromen.
  • Mechanische ventilatie: Wanneer uw huis beschikt over mechanische ventilatie, maak daar zeker gebruik van. Zet deze nooit uit. In de winter is het ook verstandig de ventilatie aan te laten. Het verwarmen van een vochtige lucht kost namelijk veel meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Meer weten over het verlagen van luchtvochtigheid?

Heeft u vragen met betrekking tot vochtbestrijding of zijn er onduidelijkheden over een goede luchtvochtigheid in huis? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan! Onze vochtexperts geven u graag ten alle tijdens professioneel advies.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookies