Inhoudsopgave
Vochtproblemen in de winter oplossen

Hoe los je winterse vochtproblemen in huis op

Het lijkt erop dat koning winter dit jaar overslaat. Een tegenvaller voor schaatsliefhebbers, maar voor huiseigenaren niet ongunstig. Want vorst en vocht kunnen namelijk het klimaat in de woning negatief beïnvloeden. Sterker nog, het kan zelfs schade aanrichten aan muren en leidingen. Wat als de temperatuur dit jaar toch nog onder het vriespunt duikt? Wat kun je dan doen om dit soort ellende te voorkomen?

Vorst en vocht zijn geen goede combinatie

Water zet uit wanneer het bevriest. Wanneer leidingen en kranen nog gevuld zijn met water, kunnen deze door de kracht van het uitgezette ijs gaan barsten en lekken. Bij strenge vorst is de kans groot dat het vriespunt ook kelders, garages of zolders bereikt. Dit zijn namelijk plekken waar veel leidingen lopen.

Om te voorkomen dat er tijdens de winter schade ontstaat aan de leidingen, is het verstandig om ze voor de vorstperiode leeg te laten lopen. Helaas is dit niet altijd mogelijk omdat het bijvoorbeeld leidingen zijn die je dagelijks gebruikt. Zorg er dan voor dat de buizen geïsoleerd zijn en gebruik hiervoor geschikt isolatiemateriaal. Geen dekens of andere stoffen, want deze bevriezen ook en de kans op schade blijft dan gelijk.

Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®

Ook muren zijn kwetsbaar voor vorst

Niet alleen leidingen kunnen aangetast worden door de kou, ook muren kunnen beschadigd raken. Muren zijn poreus en absorberen vocht. En ook hier geldt de regel dat water in de muren bij vorst uitzet, waardoor gemakkelijk scheurtjes kunnen ontstaan. Bij grote scheuren, vloeit er meer vocht de muur in en zijn de gevolgen alleen maar erger bij flinke vorst.

Zodra de lente arriveert en temperaturen weer stijgen, zorgen deze tere plekken in de muur dat er meer vocht de woning binnendringt. Namelijk, de muur raakt zijn beschermende functie kwijt en vocht krijgt dan vrij spel. Het gevolg: een toename van de luchtvochtigheid in de woning met alle bekende vochtproblemen.

Luchtvochtigheid neemt toe in de woning

De invloed van vorst op leidingen en muren zijn slechts enkele voorbeelden. Ook daken en dakgoten kunnen het flink te verduren krijgen wanneer de temperatuur onder 0 daalt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de luchtvochtigheid toename die wij als bewoners zelf veroorzaken. Want zodra het buiten koud wordt, gaat de verwarming aan en zijn we geneigd om ons huis hermetisch af te sluiten van de buitenwereld. Daarbij komt nog dat we in deze periode langer douchen en op andere wijze meer water gebruiken met als gevolg een toename van vocht in de woning. En omdat we in de winter niet graag een raam openzetten ontbreekt de nodige ventilatie. Kortom, een situatie die garant staat voor vochtproblemen.

Bereid je woning voor op de winter

Met enkele eenvoudige maatregelen kun je jouw woning beschermen tegen de vrieskou. Hiervoor hebben we in het verleden al 6 tips genoemd die jouw huis beschermen in de winter. Om de lijst te completeren volgen nog enkele aanvullende tips.

Controleer het dak en de dakgoten

Verwijder bladeren, mos en vuil. Dit materiaal bevriest en kan uitzetten waardoor er schade ontstaat. Bekijk ook of dakpannen niet zijn verschoven of weggewaaid, dit kan uiteindelijk voor lekkages zorgen.

Inspecteer muren en kozijnen

Zoals hierboven al vermeld, kunnen kapotte muren vocht toelaten dat tijdens de vriesperiode uitzet. Bestaande scheurtjes zullen als gevolg van de kou verder beschadigen. Laat de muren vroegtijdig repareren waardoor muren ruim voor de winter de tijd hebben gekregen om te drogen. Controleer ook de kozijnen op kieren en lakwerk. Laat het repareren en/of plaats tochtstrips.

Schrijver Systeem, oplossing tegen vocht in huis. Ook in de winter

Is vocht in huis tijdens de winterperiode een terugkerend fenomeen? Vermoedelijk is er dan meer aan de hand dan de bovengenoemde problemen. Laat dan de woning controleren door een vochtexpert om structureel van vochtproblemen af te zijn. Door het plaatsen van luchtcirculerende muurelementen, zorgen natuurlijke luchtstromen voor een continue afvoer van vocht. Dus ook in de winter. Neem gerust contact op met Schrijver Systeem en laat je informeren.