Strijd tegen zakkende bodem en stijgend water
Veel woningen in Nederland, vooral in het westen, ondervinden problemen door bodemverzakking. Deze woningen zijn gebouwd op klei en veengrond, een zachte en vochtige bodemlaag. De ondergrond slinkt waardoor de stabiliteit van de woning wordt aangetast. Scheuren in gevels en muren zijn het gevolg. Wat kun je doen om dit te voorkomen en eventuele gevolgen als vochtoverlast, tegen te gaan?
Palenpest
Vooral bij oude huizen, die houten palen als fundering hebben, is dit een groot probleem. Door de poreuze structuur van de ondergrond neemt de bodem, in vochtige periodes, makkelijk veel vocht op. Maar in droge periodes, droogt de grond ook weer snel uit. Deze schommelingen zorgen ervoor dat de palen eerst verzadigd raken met grondwater en gaan rotten. Maar wanneer het water zakt en de grond uitdroogt, kunnen de poreus geworden palen hun last niet meer dragen en brokkelen af of breken. Dit fenomeen wordt ‘palenpest’ genoemd en vormt een groot probleem in de oude stadskernen van veel Nederlandse steden.
Omdat de verzakking van de fundering niet gelijkmatig is, zie je vaak dat gevels van huizen scheef trekken, pleisterwerk of vloertegels scheuren en bakstenen een soort golvend patroon laten zien. In sommige gevallen kunnen gevellijsten of drempels zelfs breken onder de druk. Deze scheuren en kieren zorgen vervolgens weer voor vochtproblemen in huis.
Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®
- Duurzame oplossing
- Beter voor uw gezondheid
- Geen onderhoud nodig
- Voor ieder type muur
Moderniseren van de fundering
Woningen die later zijn gebouwd, rusten op een stalen ondergrond. Hiermee wordt een fundering van bakstenen bedoeld. Tegenwoordig worden vooral betonnen palen en staalmatten gebruikt als bodemversterking onder een huis of gebouw. Het is in veel gevallen mogelijk de fundering onder een huis te vervangen maar deze ingreep is op zijn minst zeer kostbaar en in sommige gevallen bouwtechnisch onmogelijk.
Hoog grondwater als boosdoener
Daarnaast kan grondwater ook nog voor andere problemen zorgen. Wanneer het grondwater heel hoog is door bijvoorbeeld hevige regenval, kunnen kruipruimtes onderlopen en beginnen de muren en dragende vloerbalken vocht op te nemen. Dit vocht verspreidt zich snel door de muren en zorgt voor schimmel en lelijke vochtplekken. Behalve dat het niet fraai is om naar te kijken, veroorzaakt vocht ook gezondheidsrisico’s voor de bewoners.
Kruip in de kruipruimte
Het is belangrijk om dus niet alleen te kijken naar vocht dat je ziet, maar ook te letten op vocht dat je niet ziet. Je kunt bijvoorbeeld zelf de kruipruimte onder de vloer in gaan of een controle laten doen met een speciale camera. Als blijkt dat je last hebt van vocht onder de vloer, zijn er diverse oplossingen.
Isoleren en ventileren
Vloerbalken kunnen geïmpregneerd worden en de koppen (die het meest kwetsbaar zijn) kunnen ingepakt worden met speciale waterdichte folie. Je kunt de kruipruimte laten vullen met polystyrene chips. Deze chips zijn gemaakt van een soort piepschuim en worden onder de vloer gespoten. Ze hebben een sterke isolerende werking waardoor de temperatuur onder de vloer stijgt en de luchtvochtigheid lager wordt. Lees meer hoe je kruipruimtes isoleert.
Tot slot is ventilatie een van de belangrijkste ‘bestrijdingsmiddelen’ van vocht. Als bij de bouw van uw woning weinig aandacht is besteed aan de afvoer van vocht en ventilatie dan kunt je hier alsnog bouwkundige oplossingen voor vinden.
Muurelementen van Schrijver Vochtbestrijding®
Merk je dat jouw huis steeds vochtig is? Los het op met permanente vochtbestrijding. Bijvoorbeeld door het gebruik van Schrijvers muurelementen. Deze elementen worden op meerdere plekken in de muur geplaatst en zorgen voor een continue ventilatie van zowel de ruimte onder de vloer als de ruimtes daarboven. Wil je meer weten over dit Schrijvers Systeem, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies en een offerte.