Inhoudsopgave
Schimmels in huis verwijderen. Zo doe je dat

Schimmels in huis verwijderen. Zo doe je dat

De herfst is begonnen. Langzaam daalt buiten de temperatuur en de paraplu zullen we vanaf nu steeds vaker nodig hebben. Om het binnen warm en behaaglijk te krijgen zetten we daarom de verwarming weer aan. Maar zonder dat we het doorhebben creëren we zo het ideale klimaat voor micro-organismen. De combinatie van vocht dat van buiten komt en de verwarming op de hoge stand, maken het ideale condities waarin schimmels kunnen groeien. Zie je zwarte plekken ontstaan op muren of in hoeken van de badkamer? Dit artikel vertelt je alles over schimmels in huis verwijderen en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Wat zijn schimmels en hoe ontstaan ze?

Schimmels zijn micro-organismen die ontstaan in vochtige ruimten als gevolg van vochtproblemen. Vaak zijn dit warme plekken in huis (18-25 graden celsius) waar luchtstromen ontbreken. Ideale omstandigheden voor schimmel in huis. Niet verwonderlijk dat ze zich gemakkelijk laten zien in badkamers, keukens en op wanden waarvan de buitenmuur zijn beschermende functie heeft verloren (bv. door zware regenslag of beschadigingen). Doe je er niets aan, dan zullen ze zich ongestoord vermenigvuldigen.

Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®

Rode versus zwarte schimmels

In huis kun je verschillende schimmels tegenkomen. De meest bekende is de zwarte schimmel (zwarte stipjes en plekjes). Vaak ook grijs en donkergroen. Deze variant tref je vaak aan in badkamers en op plafonds en muren. Niet alleen is het lelijk en oogt het onhygiënisch, het is ook schadelijk voor mensen die gevoelige luchtwegen hebben door bijvoorbeeld astma. Zijn het rode schimmels die je tegenkomt? Dan zal je direct actie moeten ondernemen, wat dit soort is een stuk gevaarlijker voor de gezondheid. Rode schimmels veroorzaken namelijk hooikoortsachtige klachten, huiduitslag, hoofdpijn en problemen met de longen.

Schimmels bestrijden en voorkomen

Vergis je niet, zodra je eenmaal schimmels in huis hebt, dan is het lastig om er weer vanaf te komen. Ook al denk je dat je de schimmel hebt verwijderd, als de vochtige en warme omstandigheden onveranderd blijven, dan komen ze net zo hard weer terug. Kortom, om schimmels definitief te bestrijden zal je de hele plek grondig moeten aanpakken door de organismen te doden. Vervolgens zal de ruimte voortaan goed geventileerd moeten worden waardoor ze niet meer terugkeren.

Fase 1: schimmels uitroeien

Zoals gezegd zullen schimmels helemaal uitgeroeid moeten worden om te voorkomen dat ze terugkeren Hiervoor zijn verschillende middelen verkrijgbaar. Er bestaan schimmelreinigers, maar ook met middeltjes uit het keukenkastje kun je schimmels permanent verwijderen. We sommen ze voor je op.

Schimmels vernietigen met chloor

Chloor is een stevig wapen tegen schimmels omdat het de organismen doodt. Bleekmiddel kan ook mits er chloor in zit, anders heeft bleekmiddel weinig effect. Verdun het chloor met water in de verhouding 1:20. Gebruik hiervoor een emmer en spons, maar een plantenspuit werkt ook goed. Zorg dat de gehele schimmelplek wordt behandeld en laat het een kwartier intrekken. Met een vochtige doek neem je vervolgens de plek af. Ventileer zo goed mogelijk als je bezig bent, want chloor inademen is niet gezond.

Azijn gebruiken om schimmels te verwijderen

Ook wordt vaak azijn gebruikt om schimmels te verwijderen. Het voordeel is dat je het meestal al in huis hebt en dat inademen ervan geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Bovendien is het beter voor het milieu. Het nadeel van azijn is dat niet zo effectief is als chloor om schimmels mee te doden. De kans dat schimmels dus weer terugkeren is groter.

Ammonia om schimmel in huis te verwijderen

Net als chloor is ammonia zeer effectief tegen schimmels en is het in elke supermarkt verkrijgbaar. Gebruik ammonia op dezelfde manier als chloor, maar gebruik beide middeltjes nooit samen. Als ammonia met chloor in aanraking komt, kan er een chemische reactie ontstaan (chloorgas) wat ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid wanneer je dit inademt.

Schimmelreinigers

In plaats van de hierboven beschreven keukenmiddeltjes, kun je ook een schimmelreiniger gebruiken (bv. HG schimmelreiniger). Het zijn krachtige en effectieve middelen, maar wel een stuk duurder. Het grote voordeel is het gemak omdat het al klaar voor gebruik is. Bovendien heeft het een minder penetrante lucht.

Fase 2: Voorkomen van schimmels door ventilatie

Zoals al eerder gezegd laten schimmels zich moeilijk verwijderen. Ook al heb je de schimmel op de muur grondig aangepakt, de kans dat er ‘overlevers’ zijn is groot. Schimmels zitten namelijk niet alleen aan de oppervlakte, maar kruipen ook weg in het materiaal. Door schimmelplekken minimaal tweemaal per jaar te bewerken, vergroot je de kans op succes.

Naast het bewerken van de schimmelplek is luchtcirculatie een voorwaarde om de plek langdurig schimmelvrij te houden. Immers, als de ruimte vochtig blijft en er ontbreken luchtstromen om het vocht af te voeren, dan kun je er vergif op innemen dat de schimmel op de muur terugkeert. Zorg dus voor ventilatie. Hiervoor kun je de volgende maatregelen nemen.

Ventilatie door ramen en deuren open te zetten

Zet elke dag een half uur een raam open. Niet de hele dag. Het gaat erom dat het overtollige vocht uit de ruimte trekt en niet dat vocht van buitenaf de woning intrekt.

Vochtvreters vangen vocht op

Deze materialen koop je in elke bouwmarkt en werken prima in ruimten waar de luchtvochtigheid iets te hoog is. Bijvoorbeeld een slaapkamer of kantoor. Omdat het opvangbakje voor vocht een beperkte capaciteit heeft is het minder geschikt voor hele vochtige ruimtes als bijvoorbeeld een badkamer.

Ventilatiesysteem laten plaatsen

Een effectieve oplossing om vocht in huis tegen te gaan, is het laten plaatsen van een ventilatiesysteem. Het systeem voert vochtige lucht af en blaast schone lucht naar binnen. Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem is echter wel een grote ingreep. Namelijk, er zullen door de hele woning buizen en roosters moeten worden geplaatst. Vaak weggewerkt achter muren. Kies je voor een ventilatiesysteem, dan zul je een tijd lang in de verbouwing zitten en brengt het hoge kosten met zich mee. Niet alleen bij de inbouw heb je kosten, maar ook wanneer het systeem eenmaal in werking is.

Luchtstroming door Schrijver Systeem Vochtbestrijding

Een permanente manier om vocht in huis (en dus schimmels) tegen te gaan is het laten plaatsen van muurelementen van Schrijver Systeem. Deze elementen, die in de buitenmuren worden geplaatst, zorgen voor een continue luchtstroom door het hele huis waardoor het vocht op natuurlijke wijze wordt afgevoerd. De kosten van de muurelementen zijn eenmalig. Bijkomende kosten zijn er niet omdat het systeem geen gebruik maakt van externe energiebronnen, maar puur van luchtstromen van buitenaf. Ideaal om schimmel in huis te voorkomen.

Gratis advies van een vochtexpert

Permanent last van een te hoge luchtvochtigheid? Schimmels in huis verwijderen lukt niet? Vraag een gratis adviesgesprek aan bij Schrijver Systeem en laat je voorlichten hoe vocht- en schimmelproblemen in huis voorgoed worden opgelost.