Inhoudsopgave
Ongedierte door vocht in huis

Ongedierte door vocht in huis

We weten allemaal dat een vochtige woning nadelige gevolgen heeft. Niet alleen tast het de woning zelf aan, maar het is ook slecht voor de gezondheid (zie: Meest voorkomende gezondheidsklachten bij vocht in huis). Bovendien zorgt een vochtig klimaat voor ongenode gasten: ongedierte. Heb je ongedierte door vocht in huis? Dit is wat je ertegen kunt doen.

Dit artikel vertelt welk ongedierte zich in je woning nestelt bij een te hoge luchtvochtigheid en wat je kunt doen om deze overlast te verminderen of zelfs uit te bannen.

Vochtig klimaat is een bron van voedsel

Waarom trekt ongedierte naar vochtige plekken? De voornaamste reden is dat deze plekken rijk zijn aan voedsel. Denk maar aan mossen en schimmels die ontstaan. En als de temperatuur ook nog eens aangenaam is, dan stimuleert dit ook de voortplanting. Kortom, vochtige ruimtes in huis als badkamers en keukens zijn ideale plekken voor dit ongedierte. De iets grotere ‘bewoners’ als muizen en ratten voelen zich prettiger in kruipruimtes en dakgedeelten.

Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®

Meest voorkomende ongedierte door vocht in huis

1. Zilvervisjes
Dit zijn misschien wel de meest voorkomende beestjes in vochtige ruimtes. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het geen visjes, maar kleine insecten met lange voelsprieten. Zilvervisjes lijken sterk op hun soortgenoot; de papiervisjes, maar verschillen in kleur en grootte. Vooral papiervisjes zorgen voor extra overlast en schade en zijn lastiger te bestrijden. Zijn deze kleine beestjes een gevaar voor de gezondheid? Nee, dat niet. Maar het oogt onhygiënisch en ze kunnen kleding, behang en de inhoud van je boekenkast aantasten. Je kunt er dus maar beter vanaf zijn.

2. Houtwormen en -torren
Deze insecten zijn gek op vochtig en beschimmeld hout. Ze eten door balken en meubilair heen waardoor er minuscuul kleine gangetjes ontstaan. Door het hout regelmatig te lakken of te verven, verklein je de kans dat de houtwormen zich in het hout boren.

3. Kakkerlakken
Deze insecten staan bekend als vies en eng. Ze bewegen zich razendsnel over vloeren en muren om zich vervolgens schuil te houden op donkere vochtige plekken. Ook kakkerlakken komen af op plekken waar het vochtig is in de hoop voedsel te kunnen vinden. Een van hun meest favoriete plekjes is de keuken. Daar doen ze zich te goed aan vet en andere etensresten. Maar staat dit lievelingseten niet op het menu? Dan stappen ze net zo makkelijk over op papier of textiel. Het zijn dus echte alleseters.

In tegenstelling tot zilvervisjes, staan kakkerlakken er wel om bekend dat ze bacteriën verspreiden die ziektes (Salmonella, E.Coli en Listeria monocytogenes) veroorzaken.

4. Ratten en muizen
Naast insecten zijn er ook grotere dieren die een vochtig huis kunnen waarderen. Ratten en muizen komen op plekken af waar ze zich in alle rust tegoed kunnen doen van voedsel. Dit ongedierte begeeft zich dan ook graag in kruipruimtes en achter muren van waaruit zich ze makkelijk toegang verschaffen tot afval. Ook zij geven de voorkeur aan (bij)keukens en schuurtjes waar veelal voedsel ligt opgeslagen.

Wat kun je er tegen doen?

Het bovenstaande ongedierte is slechts een greep van diertjes en insecten die afkomen op vochtige en voedselrijke plekken in huis. Ze zoeken allemaal een lekker warm en vochtig plekje om te kunnen leven en voort te planten. Maar je kunt er wat tegen doen en een invasie van deze kleine beestjes voorkomen.

Last van ongedierte door vocht in huis? Dit kun je er tegen doen:

  • Voorkom dat je huis te vochtig wordt. Zet daarom geregeld de ramen open en ventileer. Kies je voor een meer permanente vochtbestrijding, kies dan voor bijvoorbeeld de muurelementen van Schrijver Systeem. Zie werking en installatie van de muurelementen.
  • Houd je huis schoon. Ongedierte komt op afval af. Maar ook vet- en voedselresten trekken dieren aan. Iets wat in bijna elke keuken wel te vinden is. Maak daarom fornuis, aanrecht en oven goed schoon.
  • Pleeg regelmatig onderhoud aan de binnen- en buitenkant van de woning. Zet het houtwerk in de lak en controleer de muren op vochtplekken. Een gezonde woning geeft ongedierte minder kans.
  • Dicht gaten en kieren. Dit zijn vaak ingangen dat ongedierte gebruikt om de woning binnen te komen.
  • Heb je het gevoel dat ongedierte lastig te bestrijden is? Zoek dan hulp en neem contact op met iemand die gespecialiseerd is in ongediertebestrijding.