Je huis ventileren. Hoe doe je dat?
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je huis ventileren is dé manier om vochtproblemen en alle vervelende gevolgen hiervan te voorkomen.
In ieder huis moet voldoende mogelijkheid zijn om lucht (met daarin kleine vochtdeeltjes) af te voeren voordat het vocht zich aan muren en meubilair hecht. Belangrijk is om te beseffen dat goede ventilatie altijd een systeem is waarbij sprake is van circulaire luchtverplaatsing. Makkelijker gezegd: lucht moet vrij om en door het huis kunnen bewegen.Natuurlijk kun je dag en nacht alle ramen en deuren op een kiertje zetten, maar dat kost weer veel energie als je ondertussen ook aan het stoken bent. Dus hoe ventileer jij je huis dan wel?
Meten is weten
Teveel vocht in huis kan grote gevolgen hebben voor je huis en je gezondheid. Vocht kan namelijk leiden tot houtrot, vochtplekken en schimmel. Dit kan weer leiden tot ademhalingsklachten zoals astma en verschillende allergieën. Helaas zijn vochtproblemen echter niet altijd direct zichtbaar en is het probleem eigenlijk al te groot wanneer het zich uiteindelijk manifesteert. Het is daarom goed om op tijd te weten hoe hoog de luchtvochtigheid in jouw woning is. Om dit te meten kun je voor een klein bedrag een hygrometer aanschaffen. Wil je meer informatie over de kwaliteit van de lucht in je woning, dan kun je daarnaast ook een CO2 meter kopen. Die vertelt je hoe hoog de concentratie koolstofmonoxide in je woning is.
Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®
- Duurzame oplossing
- Beter voor uw gezondheid
- Geen onderhoud nodig
- Voor ieder type muur
Isoleren en ventileren van je woning
Onze zomers worden steeds warmer, maar zijn vaak ook heel vochtig. De Nederlandse winters zijn ook vochtig en aangezien we het lekker warm willen hebben, isoleren we onze huizen steeds beter. Om energie te besparen is dat natuurlijk uitstekend maar hoe meer je isoleert, hoe bewuster je moet gaan ventileren.
Verschillende soorten ventilatie
Natuurlijke ventilatie – Elk huis heeft een vorm van natuurlijke ventilatie. Ramen die open kunnen, ventilatieroosters en (gewenst of niet) kieren. Het kan per huis echter wel verschillen hoe permanent die ventilatie is. Een oud huis heeft vaak veel kieren en gaten en heeft daarmee wel veel ventilatie, maar is niet energiezuinig. Een nieuwbouwwoning is vaak goed geïsoleerd en heeft zodoende minder natuurlijke ventilatie. Hier zul je dus andere manieren van ventilatie moeten installeren.
Mechanische ventilatie – Dit zijn de bekende geïnstalleerde ventilatiesystemen die lucht afvoeren naar buiten. Voorbeelden hiervan zijn een afzuigkap en het elektrische ventilatiesysteem in de badkamer.
Balansventilatie – Bij balansventilatie is er sprake van aanvoer en afvoer van lucht door een mechanisch systeem. De aan- en afvoer gebeurt via gescheiden leidingen. Maar de warmte van de vervuilde lucht die wordt afgevoerd, wordt wel gebruikt om de nieuwe, verse lucht die naar binnen wordt geblazen, op te warmen. Dit wordt ‘warmteterugwinning’ genoemd en is een zeer energiebesparende combinatie van verwarmen en ventileren.
Of je kiest voor Schrijvers Systeem
Schrijvers Systeem biedt een permanente oplossing voor vocht en gebrek aan permanente ventilatie in de vorm van muurelementen die zorgen voor 24/7 luchtcirculatie door de hele woning. Nadat de elementen in de muur zijn aangebracht kosten ze verder, in tegenstelling tot mechanische oplossingen, geen energie. Daarnaast zorgen de elementen voor ventilatie zonder dat je in huis warmte verliest.
Meer weten? Neem contact op.