Inhoudsopgave
Hoe vochtig mag een huis zijn?

Hoe vochtig mag een huis zijn?

Als er wordt gesproken over de vochtigheid van een huis, doelt men op de luchtvochtigheid van een huis. Een huis mag niet alleen een bepaalde mate van vocht in het binnenklimaat bezitten, dat is zelfs noodzakelijk. Wanneer er te weinig vocht in de lucht aanwezig is, zou dat vervelende consequenties hebben. Lichamelijke klachten zoals een droge hoest, droge ogen en huidirritaties steken dan de kop op. De materiële schade laat evenmin lang op zich wachten. Al het houtwerk in huis zoals meubels, kozijnen en houten vloeren lijden onder een droge lucht door uitdroging.

Aan de andere kant van het spectrum is teveel vocht in huis evenmin goed voor mens, dier, huis en haard. Materiële schade ontstaat bij een te hoge luchtvochtigheid door vocht- en schimmelplekken die muren, wanden, plafonds, houtwerk en interieur aantasten. Daarom mag de luchtvochtigheid niet minder dan 40% bedragen en niet meer dan 60%.

De oorzaak van vochtproblemen

Wanneer een huis te vochtig is, is daar altijd een directe aanleiding voor. De drie meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in Nederlandse huishoudens zijn:

  • Optrekkend vocht
    Optrekkend vocht is het vocht dat uit de grond zijn weg omhoog vindt in huizen. Optrekkend vocht treft men vaak aan in oudere huizen die niet zijn voorzien van vloerisolatie. Optrekkend vocht herkent men aan de vochtplekken die zich ophopen in de vloer en onderaan muren.
  • Doorslaand vocht
    Doorslaand vocht is regenwater dat kans ziet door de buitenmuur te dringen. Beschadigde muren of poreuze muren zijn de oorzaak dat regenwater kan doorslaan. U herkent doorslaand vocht aan de vochtplekken aan zowel de buiten als binnenzijde van een buitenmuur.
  • Condensatievocht
    Condensatievocht is vocht dat ontstaat door de dampen van douchen, nat wasgoed, koken en huishoudelijke apparaten zoals wasdrogers. Het menselijk lichaam stoot eveneens condensatievocht uit. Een volwassen persoon stoot gemiddeld 2 liter vocht per dag uit door transpiratie en ademhaling.

Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®

Wat te doen tegen een vochtig huis?

Om een vochtig huis van een goede luchtvochtigheid te voorzien, hoeft niet de oorzaak van het vochtprobleem te worden aangepakt. Het voorkomen van optrekkend vocht zou betekenen dat u een kostbare vloerrenovatie zou moeten uitvoeren.

Idem dito om de oorzaak van doorslaand vocht aan te pakken. Dan zou u uw buitenmuren moeten vervangen. De unieke muurelementen van Schrijver Systeem® lossen vochtproblemen in uw huis op zonder dat u daar dure verbouwingen aan uw huis voor hoeft uit te voeren.

De muurelementen van Schrijver Systeem® worden gekenmerkt door hun geniale eenvoud. Niet voor niets sleepte Schrijver Systeem® met haar uitvinding de prijs van Uitvinding van het Jaar in de wacht. De prefab-elementen worden in de buitenmuur geplaatst waarna ze een tweezijdige werking in uw huis bewerkstelligen. De muurelementen zorgen voor een goede ventilatie om vervolgens overtollig vocht uit uw huis af te voeren.

De muurelementen van het Schrijver Systeem®

De muurelementen zijn zo’n slimme en unieke uitvinding dat het patentrecht is aangevraagd en toegekend aan Schrijver Systeem®. De muurelementen verbruiken geen stroom en zijn daarmee een volledig duurzame toepassing om uw huis van de juiste luchtvochtigheid te voorzien.

Het geniale aspect van de muurelementen worden gesierd door hun eenvoud. De muurelementen maken volledig gebruik van natuurlijke luchtstromen om een gezond binnenklimaat te creëren. Een muurelement bestaat onder andere uit luchtkamers en een koudebrug die een zuigende werking op lucht hebben. Het ene muurelement zuigt frisse lucht aan waarna de lucht uw huis weer verlaat via een ander muurelement. Deze natuurlijke luchtstroom voert het onderweg aangetrokken vocht af door een ventilatiekanaal naar buiten toe.

Wilt u weten of de luchtvochtigheid in uw huis voldoet aan de normen? Vraag dan om een gratis vochtmeting bij Schrijver Systeem®.