Inhoudsopgave
Helpen planten tegen vocht in huis?

Helpen planten tegen vocht in huis?

We hebben ze allemaal in huis: kamerplanten. Planten geven niet alleen een gezellig aanzien in de (woon)kamer, maar zorgen ook voor een gezondere lucht. Bovendien hebben planten invloed op de luchtvochtigheid in huis. Toch blijkt dat niet iedereen weet wat de invloed van planten is op vocht in huis, want sommige planten onttrekken juist vocht uit de woning, terwijl andere planten zorgen voor een toename van de luchtvochtigheid.

Planten die vocht absorberen

Het zou bijna te mooi om waar te zijn dat je planten kunt inzetten als een soort ‘vochtvreter’. Helaas is het nu eenmaal zo dat kamerplanten altijd meer water afgeven aan de atmosfeer dan dat ze vocht absorberen. Wel is het zo dat veel tropische planten vocht uit de lucht halen in plaats van uit hun wortels. Enkele bekende exemplaren zijn de Boston-varens (krulvaren), Ficus en de Engelse klimop. Wanneer er dus sprake is van vaak een te hoge luchtvochtigheid, zijn dit ‘veilige’ planten om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in huis toeneemt.

Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®

Vochttoename door kamerplanten

De meeste planten zorgen dus voor een vochttoename in de kamer. Logisch, want door planten water te geven, komt er vocht vrij. Het verdampt. Zeker wanneer de verwarming omhoog gaat en planten vaker vocht nodig hebben, neemt de luchtvochtigheid in de kamer snel toe. Zeker als je flink wat planten hebt staan. Maar liefst 90% van het water dat je ze geeft verdampt en komt in de atmosfeer terecht. Sommige planten kunnen soms wel een 1 liter water produceren per dag.

Toch is het niet alleen maar slecht dat planten vocht produceren, want vooral in de winter wanneer de verwarming op ‘hoog’ staat, zorgen planten dat droge lucht (en daarmee droge ogen en mond) wordt vermeden.

Kortom, planten hebben wel degelijk invloed op de luchtvochtigheid in huis en het is balanceren tussen gezonde, gezuiverde lucht en een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Want als de luchtvochtigheidsgraad te hoog is, ontstaat er een neveneffect dat je niet wilt: groei van schimmels en ongedierte. Dit zorgt ervoor dat de omgeving uiteindelijk juist weer ongezonder wordt.

Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% is. Met een hygrometer kun je dit testen. Dit kleine apparaatje geeft precies aan wat de luchtvochtigheid in huis is.

Laat je adviseren bij aanschaf van kamerplanten

Wil je meer groen in huis, maar ben je bang dat het een negatieve invloed heeft op de luchtvochtigheid? Laat je dan adviseren in het tuincentrum. Daar kunnen ze jou precies vertellen welke kamerplanten bij jouw situatie past.

Blijvende vochtproblemen? Neem contact op

Merk je dat jouw woning te vochtig is? Laat Schrijver Systeem vochtexpert een gratis vochtmeting uitvoeren. Je krijgt dan een eerlijk advies hoe jouw vochtprobleem kan worden verholpen. Neem vrijblijvend contact op en vraag de offerte aan.