Inhoudsopgave
Groen wonen: 5 energiebesparende oplossingen

Groen wonen: 5 energiebesparende oplossingen

Groen wonen, oftewel duurzaam wonen, lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Bestaande woningen worden uitgerust met energiebesparende oplossingen en nieuwe woonwijken worden ‘groen’ ontwikkeld. Een prettige bijkomstigheid is dat deze ‘groen wonen’ trend niet alleen energie bespaart, het is nog goed voor de gezondheid ook.

De nieuwe trend: groen wonen in de ‘stadse’ natuur

Steeds vaker worden nieuwbouwwijken ‘groen’ ontwikkeld. Dit gaat verder dan alleen rekening houden met het besparen van energie, maar de wijk wordt ook echt onderdeel van de natuur en het landschap. Een mooi voorbeeld hiervan is het project ‘Puur Wonen’ in Alphen a/d Rijn. De wijk is omringd door polderlandschap waarbij het groen als een doorgetrokken streep door de wijk loopt. Deze woningen beschikken over terrastuinen en hebben een heus irrigatiesysteem.

Maar wat als je nu niet in zo’n nieuwbouwwijk woont. Kun je dan ook profiteren van de voordelen die ‘groen wonen’ biedt? En wat kun je allemaal doen om duurzamer te wonen. Dit artikel geeft uitleg.

Jouw woning definitief vochtvrij met Schrijver Vochtbestrijding®

Waarom is duurzaam wonen nodig?

Onze welvaartseconomie groeit. Net als de bevolking. Meer werk betekent meer files en meer uitstoot van schadelijke stoffen. Als we dit niet goed controleren heeft dit negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit en dus onze gezondheid.

Daarom heeft de overheid diverse maatregelen in het leven geroepen om luchtverontreiniging tegen te gaan. Elke Nederlander, dus ook jij, kan een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Bijvoorbeeld door groen (lees: elektrisch) te rijden, maar ook te letten op het energiegebruik thuis. Denk dan aan alternatieve energieopwekkers en energiebesparing.

Groen wonen met energiebespaarders en -opwekkers

Hoe kun je zelf groener gaan wonen en zo bijdragen aan een schoner milieu. Ook wanneer je in een oudere niet-duurzame woning woont? We zetten 5 energiebesparende oplossingen op een rij.

5 energiebesparende oplossingen

1. Zonnepanelen
Bij het besparen op energiekosten wordt al snel gedacht aan zonnepanelen. Deze energieopwekkers worden op het dak geplaatst en slaan de energie van de zon op. De prijs van de panelen en de plaatsing ervan is de laatste jaren flink gedaald waardoor het voor woningbezitters betaalbaar is geworden. Daarnaast wordt het gesubsidieerd door de overheid. Met zonnepanelen draag je dus bij aan een schoner milieu en bespaar je op energiekosten.

2. Groendak
Mits je woning er geschikt voor is, is het plaatsen van een groendak een uiterst ‘groene’ oplossing. Een groendak zorgt ervoor dat de temperatuur in huis op natuurlijke wijze wordt gecontroleerd. In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer zorgt een groendak voor verkoeling. Ook groendaken worden door de overheid gesubsidieerd.

3. Dubbelglas
Veel oude woningen hebben nog enkelglas. Het nadeel van enkelglas is dat de vochtige warme lucht in de woning aan het glas afkoelt. Als de temperatuur daalt tot onder het dauwpunt zal condensatie op de ruit optreden wat resulteert in vochtige ramen en verlies aan warmte. Dubbelglas werkt daarentegen isolerend waardoor het de warmte juist binnenhoudt en de koude lucht buiten laat. Het plaatsen van dubbelglas is een relatief goedkope oplossing om te besparen op stookkosten. Als bijkomend voordeel voorkomt het condens en minder vocht in de woning.

4. Muurisolatie en -elementen
De muren van een woning zijn grotendeels bepalend voor het klimaat in huis. Zodra muren te vochtig worden, wordt de natuurlijke vochtbalans verstoord in de woning en neemt de luchtvochtigheid toe. Muurisolatie helpt dit te voorkomen. Maar te veel aan muurisolatie werkt juist averechts waardoor luchtstromen worden geblokkeerd. Dit zorgt dan voor een te droge, of juist te vochtige lucht. Door muurelementen van Schrijver Systeem te gebruiken wordt de balans weer hersteld. Vochtplekken verdwijnen zonder dat de lucht te droog wordt.

5. Groene hypotheek
Tot slot, is er nog een ‘groene’ hypotheek. Een aantal banken in Nederland geeft extra korting op je hypotheek als je woning voldoende energiezuinig is. Dit kan zomaar enkele honderden euro’s per jaar schelen. Om een zogeheten groene hypotheek te mogen afsluiten hanteren banken bepaalde voorwaarden. Vaak wordt dan om een groenverklaring gevraagd die wordt afgegeven als je woning voldoet aan bepaalde normen.